Kako spojiti laks in pleteno vrvico?

Tako zvežeš t.i. Albrightov vozel
Tako zvežeš t.i. Albrightov vozel

Gotovo si se že spraševal, kateri vozel uporabiti za spajanje laksa in pletene vrvice? V nadaljevanju opisujemo t.i. Albrightov vozel, ki ti bo olajšal ribolov – zlasti vijačenje velikih plenilk.

Pri ribolovu velikih rib je pomembno, da naša palica in vrvica blažita sunke. Da bi dosegli ustrezno blaženje, uporabljamo laks v kombinaciji z vrvico. Njihovo pravilno spajanje je izjemno pomembno, saj nas lahko loči od uspeha ali grenkega priokusa, ki ostane po izgubi kapitalne ribe.

Albrightov vozel je enostaven in vsestranski vozel, ki ima široko paleto uporabe. Vozel je razmeroma enostavno zvezati, primeren pa je za povezovanje različnih vrst ribiških “vrvic”, npr. laksa, pletenice ali celo žice. Uporaben je tudi pri povezovanju laksov z izrazito različnimi premeri. Najpogosteje se uporablja za priključitev predvrvice na glavno vrvico, kar s pridom uporabljamo pri ribolovu ščuk in sulcev. Ker je ribolov teh dveh ribjih vrst v teh dneh zelo zanimiv (smo na začetku januarja), si vozel velja ogledati pobližje in se ga naučiti. Albrigtov vozel je tudi zelo dober za pritrjevanje glavne vrvice na podvrvico (backing).

Izdelava

Vezava: začetno zanko naredimo z vrvico, ki je daljša oziroma je je več. Pomembno je, da vse zavoje izdelamo tako, da lepo nalegajo okoli te prvotne zanke. V pomoč nam bo, če bomo zanko držali med prsti, medtem ko bomo z drugo roko okoli nje navijali zavoje.

Prednosti: Albrightov vozel je zelo primeren za enostavno metanje, saj lepo teče skozi vodila (rinke), ko riba izvleče dovolj vrvice in se izpostavi podvrvica (backing). Vozel je tudi izjemno močan, zato ga ribiči radi uporabljajo za blažilno predvrvico (shockleader). Nekateri ribiči Albrightov vozel premažejo še z “gumijastim” cementom, da postane še bolj gladek in varnejši.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri pisanju smo uporabili vire:

  • nzfishingworld.co.nz
  • animatedknots.com/albright

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja