Kako potopiti laks v vetru

Pozimi nas pogosto preseneti močan veter, ki nam še posebej zagode na območjih z večjo ravno površino, denimo ribnikih in jezerih. Ne samo, da nas prezebe do kosti, temveč lahko pogubno vpliva tudi na pravilno predstavitev vabe. Če znamo laks ustrezno potopiti in tako poskrbeti, da veter nanj ne bo imel vpliva, bomo zabeležili več prijemov in realizirali več ulovov.

Ribolov s krmilnikom

Najprimernejše je, če takoj po metu palico nagnemo navzdol in njeno konico malo potopimo v vodo. Z eno roko držite palico, z drugo pa rahlo potegnete za laks in ustvarite napetost. Nikar ne premikajte krmilnika, saj bo to prekinilo pravilno pozicijo vabe in raztreslo krmo. Laks naj v miru tone, počakamo pa toliko časa, dokler laks v naši prosti roki popolnoma ne izgine v vodi.

Ribolov z angleškim plovcem

Začnemo tako, da vržemo plovec nekaj metrov dlje od našega ribolovnega mesta. Konico palice potopimo v vodo in nekajkrat obrnemo kolesce. To bo pomagalo potopiti laks, vendar ne bo šel pod vodo popolnoma. Nato sledi ključni trenutek: sunkovito in kontrolirano dvignite konico palice, da hitro potegnete laks k sebi za nekaj metrov. Plovec bo na ribolovni poziciji, laks pa pod vodo, kjer je zaščiten pred neusmiljenim vetrom. Ker bomo imeli neposreden stik z vabo (ne bo nastal neželeni lok oziroma po domače “šlinga”), bomo nedvomno realizirali več prijemov kot sicer.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri oblikovanju bloga smo uporabili naslednje vire:

  • theriverangler.com
  • the Fishtec Blog

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja