Hitro in poceni pripravljena vaba domače izdelave

Zakaj testo?

Sanjate o vabi za krapa, ki se naredi v nekaj minutah in stane samo nekaj centov? Vaba za lov krapa, ki jo lahko takoj prilagodimo spremenjenim pogojem ribolova, lahko je večja ali manjša, težja ali mehkejša? O vabi za krapa, ki skriva trnek in je njegov namen pri ribolovu med vodnimi rastlinami, a še vedno dovolj mehka, da trnek zlahka prodre v usta ribe?

Ta vaba je že dolgo izumljena! To je bila vaba, na katero sem prvič lovil in me je na začetku moje ribolovne kariere zmeraj spremljala. Kasneje pa je padla v pozabo pri mnogih ribičih, saj so se leta 1990 pojavile tone različnih in danes tako popularnih bojlijev in “partikel” hrane. Ta vaba se je imenovala testo za ribolov.

Testo je odlična vaba

Do leta 1980 je testo za ribolov poleg krompirja veljalo kot najboljša vaba za krapa. Lahko vam zagotovim: krapi niso spremenili njihovih okusov – vendar so se verjetno ribiči. To ima tudi prednosti: ker komaj kdo lovi s testom, so krapi povezavo testa z bolj slabimi izkušnjami že skoraj pozabili. Vzamejo ga povsem za nedolžno, tudi v vodah, kjer imajo bojli le še učinek strahu.
Sedaj se boste morda vprašali: ali ni trda vaba tista, ki ima prednosti pri krapolovu, saj je sprejeta le od krapov in ne različnih drugih belih rib? In testo je za ribolov še vedno precej mehka vaba, hkrati pa tudi tista, ki se v vodi razgrajuje dosti krajši čas kot bojliji. Za ribolov je pri testu pomembna velikost!

Testo je lahko odlična vaba za ribolov krapov!
Testo je lahko odlična vaba za ribolov krapov!
Velikost vabe je pomembna

Dejstvo je, da omogoča velika vaba selektivni ribolov krapa. Ampak to je tisto, kar gre tudi s testom. Čeprav ne nastavite trdote vabe kot zavore za bele ribe – pa lahko velikost! Ta ideja se je v času popularnih frnikul (angl. bojli) izgubila v mnogih glavah. Če je vaše testo žoga velikosti žogice za golf, celo zelo veliki ploščiči naletijo na oviro, ki presegajo njihove zmožnosti. Nasprotno, velikega krapa pa vaba z večjim premerom ne bo odvrnila.

Problem majhnih rib

Večina testa za ribolov krapa temelji na krušnih drobtinah. In dejansko je res, da se nam pokvari nekaj golf žogic za krapa, ko je vaba nekaj ur v vodi in je tu še vedno prisotno drgnjenje s številnimi usti bele ribe, da iz teh žogic testa nastanejo majhne kroglice, ki jih bela riba zelo rada jemlje. To pojasnjuje tudi dejstvo, da nam velikokrat na trnku pristane najmanjša bela riba pa čeprav smo namestili velike kroglice testa. In naše testo za ribolov lahko zato pade v napačno smer, ne v krapa. To je problem, s katerim so se mnogi borili in kasneje raje posegli po boilijih.

Mene pa je zanimalo, kaj se dogaja v vodi, ko vanjo vržem svoje tipično zgnetene kroglice testa. Zato sem jih dal v pregledno skledo, ki sem jo napolnil z vodo, vklopil štoparico in opazoval, kaj se dogaja … Rezultat je bil zastrašujoč, že po 2 urah so bile moje krogle iz testa več kot polovico manjše, zraven njih pa so ležali kupčki drobtin, ki so odlična vaba za drobne ribe, ki si jih pri svojem lovu na krapa nikakor nisem želel. Iskal sem rešitev, ki bi mi omogočala, da bi testo ostajalo dlje časa oz. da le to v vodi ne bi tako hitro razpadalo.

Testo uporabimo za ribolov krapov in belic. Lahko ga namestimo na las (bojli sistem) ali pa neposredno na trnek.
Testo uporabimo za ribolov krapov in belic. Lahko ga namestimo na las (bojli sistem) ali pa neposredno na trnek.
Izboljšave vodijo v uspeh

In rešitev mi je ponudila moja mama, ko je dejala: fant, zakaj pa ti svojega testa ne zmešaš z malo margarine ali z olivnim oljem in dobil boš zaščitni sloj na testu, ki bo maso ščitil pred vodo? In res, takoj sem preiskusil njen nasvet, moje na novo zmešano testo je širilo vonj kot v kaki pekarni in glej ga zlomka – trik je deloval, testo je sedaj zdržalo v vodi tudi do 6 ur.

Trdnost vabe

Kar se trdnosti tiče, imam še vedno občutek: krapi ljubijo mehke vabe. Pogosto sem lovil z eno palico, ki je imela nameščeno trdnejše testo, in drugo palico, ki je imela mehko testo. Ugrizi so bili vedno pogostejši na palici z mehkejšim testom. Morda je mehko testo dalo več vonja, ki ga krap lažje in hitreje najde. Mehko testo za ribolov ima praktično prednost: pri zategu trnek lažje prodre v ustnico krapa. Da riba visi varno, ni samoumevno. Ponujamo zelo veliko vabo, ki jo krap vzame v usta, ne da bi jo takoj zdrobil. Zato obstaja nevarnost, da se pri zategu zgodi, da iz krapovih ust potegnemo trnek skupaj s testom. Trnek mora biti dovolj velik, da le nekaj centimetrov sedi pod skorjo testa. Vrh trnka pustimo skrit, saj lahko pri ribolovu med vodnim rastlinjem kaj hitro zapnemo za prepreko. Sicer pa ponavadi pustim majhen del konice trnka, da gleda iz testa. Ne sme vas biti strah in uporabite tudi malo večje trnke, saj je celo priporočljivo, da pri velikosti vabe v obliki golf žogice uporabite večje trnke.

Testo za ribolov je včasih lahko tudi trdnejše

Mehko testo ni vedno praktično. Če je v vodi veliko bele ribe, je za ribiča bolje, če lovi s tršim testom. Trdnost dosežemo z doziranjem krušnih drobtin in količino vode. Manj vode, kot je dodamo, težje je testo. Več vode, mehkejše je testo. Večjo stopnjo trdote dosežemo tudi, če prej oblikovane kroglice malo posušimo na zraku. Prav tako je problem loviti z testom, če imamo v vodi veliko ameriškega somiča. Včasih pomaga, če testu primešamo česen v prahu, ta jih vsaj malo zaustavi.

Pri trdnejših vabah pride v poštev montaža na las, saj je testo tako trdno, da je s trnkom težko prodreti vanj. Potrebujete dolg las za boilie, na katerega navlečete trdo kroglico iz testa s pomočjo igle, ne pozabite vstaviti tudi štoperja!

Za fiksno montažo svinca testo ni primerno. Testo uporabimo le z drsno montažo svinca ali najbolje s plovcem. V obeh primerih ima riba čas, da ugrizne v vabo. Da bi prišlo do boljšega prijema (zaseka), moramo biti zelo hitri pri zategu. Če se naš plovec počasi dvigne iz vode, pomeni, da je prišlo do lahkega ugriza navzgor in če smo hitri pri zategu, bomo zagotovo imeli uspešen prijem. Ribolov s plovcem je še posebej primeren na območjih z obiljem lokvanjev, kjer imajo krapi omejen prostor. Hiter odziv je pomemben tudi zato, da lahko onemogočimo pobeg krapa med rastlinje ali podvodne ovire.

Metoda lova s testom je enostavna ampak tudi zelo učinkovita

Najenostavnejšo montažo za lov z testom sem pravkar omenil: drsna montaža svinca. Na koncu navežemo večji trnek, na katerega namestimo večjo kroglo testa in “gremo”! Velika kroglica testa ima še toliko svoje teže, ki nam omogoča enostavno metanje 20 do 30 metrov tudi brez svinca. Pri metanju pridejo v upoštev dolgi, gladki zamahi. Metanje z ihto in cukanjem ne pride v poštev, saj nam bo testo takrat poletelo s trnka. Pri upoštevanju, da mečemo z dolgimi in gladkimi zamahi, pa je naša natančnost celo do 15 cm od mesta, kjer želimo loviti.

Še ena prednost ribolova s testom: Pri izdelavi testa lahko uporabite vse vrste dišav, začimb itd. Včasih sem rad dal testu okus po peki, predvsem zaradi grenkih mandljev. Danes sem začel razlikovati sladko testo, na primer na osnovi medu, in močno testo, na primer na podlagi z omako in česnom. Sladko testo sem najraje uporabil v poletnih mesecih, bolj krepko pa raje spomladi in jeseni. Včasih dodam testu celo konzervirano koruzo, vendar jo najprej zmečkam s paličnim mešalnikom. Predvsem hranim samo na mestih, kjer vem, so tudi krapi. Na tujih vodah si vzamem čas in si jih dobro pogledam, pri tem pa iščem tipične znake: valovi, valjanje krapa na površini, … Tam potem tudi nakrmim.  Poskusite tudi vi loviti s testom in videli boste, da vas bo takšen ribolov prijetno presenetil.

Odličen recept za izdelavo domačega testa za ribolov krapov.
Odličen recept za izdelavo domačega testa za ribolov krapov.
Spodaj je en osnovni recept
  • 1 kg krušnih drobtin
  • 250 g ovsenih kosmičev
  • 1 konzervo sladke koruze
  • 50 g margarine
  • 3 čajne žličke medu

Vse skupaj damo v večjo skledo in in dobro premešamo s paličnim mešalnikom, da sesekljamo večje kose, še posebej sladko koruzo. Vse skupaj lahko z dodajanjem tople vode oblikujemo v lepo testo, dokler ne dosežemo želene elastičnosti, dokler ni več videti suhih drobtin. Na mestu ribolova vmešajte še med.

Nato iz testa oblikujemo malo večje kroglice (npr. velikost lešnika), ki bodo prevelike za manjše ribe, in jih damo na trnek. Sam najraje skrijem trnek v testo in pustim samo majhen kos na vrhu trnka tik pod površino testa, tako da je skrit, a vseeno takoj pripravljen za akcijo ob ugrizu.

Pa dober prijem želim!

Boris Dajčman

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja