Kako iz ščuke narediti “Fish & chips”?

Fish & chips, po naše “riba & krompirček”, je priljubljena britanska jed, ki je že zdavnaj presegla meje Otoka in osvojila svet povsod, kjer kaj dajo na dobro ribje meso. Kako lahko jed prilagodimo z uporabo mesa ščuke?

Ščuka je velika sladkovodna riba, ki je v Sloveniji razmeroma pogosta. Živi v praktično vsaki kolikor toliko zdravi sladki vodi. Še posebno pogosta je v jezerih, ribnikih, gramoznicah in nižinskih rekah. Ker je jesen čas za ribolov ščuke, predstavljamo različico britanske jedi “fish & chips” iz ščukinega fileja.

Fileji ščuke

Ščuka ima okusno in kompaktno meso, čeprav nekateri pravijo, da je malce pusto. Če znamo iz nje narediti fileje, se elegantno znebimo težav s kostmi, ki jih je v določenih predelih veliko. Fileje nam lahko pomaga narediti tudi oseba, zaposlena v ribarnici.

Za uspešno filiranje bomo torej potrebovali srednje veliko ščuko. Dolga naj bo vsaj 70 cm. Pripravimo nož za filiranje, ščuko pa postavimo na ravno podlago in kuhinjsko krpo. Predlagamo uporabo rokavic, nato pa naredimo 4 bočne fileje in po potrebi tudi hrbtnega, ki je “premium” kos.

Ostanke zavržemo, fileje očistimo s hladno vodo. Čez noč jih pustimo v hladilniku, naslednji dan pa s pinceto odstranimo odvečne kosti. Dobimo kose čistega in lepega mesa, ki roma nazaj na kuhinjski pult. Pripravili bomo “fish & chips” iz filejev ščuke.

Pečenje

Pripravimo krompir (gurmani bodo posegli tudi po sladkem krompirju, ki se k ščuki izredno lepo poda!) in ga narežemo na kose po želji. Ocvremo jih v olju in solimo po okusu.

Fileje posujemo s pšenično ali koruzno moko in povaljamo v mešanici razžvrkljanih jajc in svetlega piva. Ocvremo, odvečno olje pa popivnamo s kuhinjsko krpo. Postrežemo s pečenim krompirčkom, ki ga lahko oplemenitimo z mleto dimljeno rdečo papriko. Zraven jedi se izredno prileže pivo in omake po želji, denimo majoneza, kečap ali omaka BBQ. Lahko tudi kaj četrtega, meja je nebo!

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja