Spoznaj sadež, ki ima več vitamina C kot limona

Že poznaš te rjavkaste plodove, ki so videti kot želod in so na otip malce trdi? Sadeži se imenujejo žižole ali kitajski datlji. Rastejo na grmu ali drevesu, ki bogato obrodi zlasti na Primorskem. Zakaj jih imamo radi?

Žižole izhajajo iz Kitajske, vendar so razmeroma pogoste tudi pri nas, posebno še na Primorskem. Na prisojnih območjih jih najdemo tudi v drugih predelih Slovenije, vendar zahtevajo kar nekaj let, da se okrepijo in končno obrodijo plodove.

Pri nas so najboljše oktobra, ko ravno prav dozorijo. Njihova barva se počasi spremeni iz svetle v rjavo. Jemo jih surove, delno posušene pa lahko shranimo in uživamo tudi kasneje v zimskem času. Na pogled so podobne želodu, olivam ali drobnemu kostanju, zahvaljujoč prijetni sijoči rjavi barvi lupine.

Žižola hrani glede na nekatere vire precej veliko vitamina C (približno 70 mg na 100 g sadeža, kar je celo več kot v limoni!).

Na otip so trde, vendar v ustih prijetno hrustajo. Imajo kiselkasto sladek okus in so zato zelo vabljive. Navadno jih pojemo vsaj nekaj deset, včasih tudi več. Med uživanjem moramo paziti na koščico, ki je podobna olivini in se nahaja v središču sadeža. Tekstura žižol je malce bolj suha, hrustljava, ni sočna in zato ne kaplja.

Žižole so okuse priboljšek za stare in mlade. Ker so prijetnega okusa in bogate z vitamini in vlakninami (vitamina C imajo celo več kot limona!), bodo v jesenskem in zimskem času odličen naravni pripomoček za boj proti nadležnim virusom. Privoščite si jih!

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja