Kaj želimo od ribiškega vodnika?

Pred dnevi smo na ribolovu v Sloveniji gostili prijatelje iz tujine, ki so odlični ribiči, dobri turisti, a zahtevni gosti. Zanimalo nas je, kakšna se jim zdi Slovenija kot ribolovna destinacija, povprašali smo jih o splošni urejenosti dežele in kaj zahtevajo od ribolovnega vodnika. Fantje veliko potujejo in vedo kaj hočejo, zato je njihovo pričevanje kar precej zgovorno.

Po nekaj urah ribolova je bilo jasno, da obvladajo. Hitro so dojeli pogoje v revirju, kako je treba loviti, katere vabe uporabljati in tako naprej. Kljub temu, da nismo profesionalni ribiški vodniki, so nas stalno spraševali, a ne kar tja v en dan, temveč so želeli vedeti (le) točno določene stvari, ki se tičejo njihovega obiska. Ob tem se nam je porodilo vprašanje, kako je z ribiškimi vodniki urejeno pri nas oziroma še pomembneje, kakšen naj bo ribiški vodnik in kaj naj ponudi? Glede na to, da ribiški turizem raste, tako kot turizem v splošnem, ta poklic v prihodnosti nedvomno ne bo (več) eksotika.

Kaj, kako, zakaj

Najprej so izpostavili dejstvo, da mora ribiški vodnik znati loviti ribe. Do potankosti mora poznati ribolovni revir, sem sodi tudi znanje o namestitvah, gostilnah, posebnih ponudbah in podobno, in biti komunikativen. Dejali so še, da biti ribiški vodnik v prvi vrsti ne pomeni loviti ribe, ampak pripraviti stranko do tega, da ujame (želeno) ribo. Včasih se vodnik prelevi tudi v učitelja, motivacijskega govorca in celo psihologa.

Glede na njihove besede, ki niso nujno splošni pokazatelj, kaj si ribič želi od ribiškega vodnika, naj bi ta nepogrešljivi član ribiške odprave poosebljal:

  1. zanesljivost,
  2. varnost in
  3. znanje.

Prva lastnost naj bi predstavljala resnost posameznika, ki prevzame odgovornost med ribolovom posamezne skupine. Varnost je pri tem ključna, zato naj bi bil vodnik odgovoren in predvidi vse nevarne situacije. Znanje so izpostavili kot zadnje, a je prav tako ključnega pomena. Od ribiškega vodnika se pričakuje, da pozna vse tehnike ribolova, ki se jih loteva, moderne pristope, mednarodne smernice in hkrati skrbi za dobrobit rib, rek in obrečnega okolja. Od njega zahtevajo tudi dobro ali odlično znanje vsaj dveh tujih jezikov.

Kot je videti iz zgoraj zapisanega, ribiški vodnik ni enostaven poklic, je pa izredno lep in osrečujoč. Nekateri, ki se podajajo v te »vode« in potrebujejo dodatno spodbudo ali smernice za delo, bo zgornji zapis morda prišel prav. Glede na to, da je turizem vedno pomembnejši del gospodarstva, tudi ribolov ne bo izostal.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri oblikovanju bloga smo uporabili vire:

  • Gink and Gasoline
  • montanaflyfishingguides.com

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja