Kaj dejansko pomeni zaščitna maska FFP2?

Ob povečevanju števila primerov okužb z angleškim sevom novega korona virusa narašča tudi skrb glede ustrezne zaščitne opreme. Iz Avstrije poročajo o tem, da je zaradi novega seva, ki se predvsem hitreje širi, obvezno nošenje zaščitnih mask tipa FFP2. Kaj pomeni ta oznaka?

Maske potrebujemo za zaščito pacienta in za zaščito zdravstvenega osebja. V času razsajanja novega korona virusa je nošenje mask pomembno tudi zaradi številnih asimptomatskih bolnikov, ki ne kažejo znakov bolezni, a lahko virus razširjajo naprej. Do pojava novih sevov smo nosili pralne maske iz tkanine in kirurške maske z nižjo stopnjo zaščite. S pojavom nalezljivejših sevov strokovnjaki priporočajo nošenje kirurških mask, ki imajo vsaj 3 sloje, ali mask FFP2 (ali močnejše).

Te sodijo v skupino mask s standardno zaščito oziroma med respiratorje, ki ščitijo od zunaj navznoter. Oznake kažejo na stopnjo zaščite pred prahom, kar ureja standard EN 149:2001. Respiratorji, med katere sodijo tudi maske FFP2, ščitijo pred aerosoli (prah, spreji, vlakna), ponujajo najmočnejšo zaščito pred smrtonosnimi patogeni (mers, ebola), delimo pa jih v tri tipe: FFP1, FFP2 in FFP3. Druga, torej FFP2, ponuja 92 % stopnjo zaščite, kar pomeni, da filtrira do 92 % delcev. Respiratorji se od kirurških mask razlikujejo tudi v dolžini trajanja; kirurške maske odstranimo po 4 urah (ali prej), respiratorje po 8 urah (ali prej).

Pri nošenju mask ne smemo pozabiti na ustrezno nošenje, torej, da sta pokrita predela ust in nosu hkrati. Prav tako morajo masko po določenem času uporabe zavreči. To storimo brez dotikanja kontaminirane maske, z ušes odstranimo elastiko in masko odvržemo v ustrezen koš za smeti. Pri pogostejših stikih ali stikih, ki so bolj rizični, je poleg maske obvezna tudi druga zaščitna oprema, denimo rokavice in vizir.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja