Jesensko muharjenje na Savi Bohinjki (RD Bohinj)

Po besedah ribičev, ki zahajajo na Savo Bohinjko, v revir, s katerim gospodarijo v RD Bohinj, je september eden najlepših mesecev za ribolov na tej alpski lepotici. Pred nekaj dnevi smo jo obiskali tudi mi.

Še malo pa bo v podmetalki …

Revir je dolgo približno 6 kilometrov, kar se sicer ne sliši veliko, toda verjemite, za ribolov povsem zadošča. Ne le za enodnevni, temveč tedenski! Ko je voda, posledica avgustovskih padavin, odtekla, smo preizkusili srečo v okolici vasi Savica. Ribolov je bil zaradi nizke vode razmeroma težak, toda v Savi je ogromno lepih rib, ki so naredile muharjenje zanimivo in vznemirljivo.

Na prvi pogled je bilo videti, da je v reki največ šarenk. Podroben pregled kristalno bistre vode je pokazal, da se da ujeti tudi kakšno potočno postrv, opazili pa smo še ogromne klene (dolge tudi krepko čez 60 cm), ki so se plašno umikali pod gosto obrežno vejevje. Kljub nizkem vodostaju je nad mostom v vasi Savica voda precej globoka. Nekateri ribiči so previdno brodili po njej, drugi pa smo raje lovili z brega, saj se je, kar smo ugotovili kasneje, takšna taktika prav tako dobro obnesla.

Umetne muhe

Sonce se je skrivalo za oblaki, dan je bil miren, brez močnega vetra. Kot naročeno za jesensko muharjenje! Na gladini je bilo opaziti nekaj kolobarjev, a ribe zračne hrane niso aktivno jemale. Zaradi tega smo začeli s posnetki ličink. Tik pod mostom se je v tolmunu skrivala velika šarenka, dolga vsaj 60 cm. Brez uspeha smo ji ponujali najboljše in najmanjše posnetke ajdovk, zajčjih ušes, postranic in podobnih kreatur na dolgi in tanki trnici. Malce višje smo nato ujeli par ameriških lepotic okoli 40 cm; ribe so menda vložene, a izjemno lepe in borbene.

Potezanke se, podobno kot globaki, niso obnesle, saj je bila voda prepočasna in prenizka. Pomembno je bilo najti ustrezen posnetek v naravni barvi, ne večji od #14 ali #16, in ga ribi ustrezno nežno predložiti. Tisti z lažjimi muharicami in vrvicami boste v prednosti! Ribiči, ki so lovili z obale, so poleg tega morali pokazati še obilo spretnosti pri improviziranem muharskem metu izpod košatega vejevja lesk in jelš.

Jesen se kaže v polnem sijaju; kljub kislemu koncu tedna, ki ga napovedujejo, bo ribolov na Savi Bohinjki dober še pozno v oktober in celo november, sezona tam namreč traja kar do 14. 11. Velja poskusiti!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja