Nelegalna trgovina z gepardi

V državah severovzhodne Afrike cveti nelegalna trgovina z eksotičnimi živalmi, najpogosteje gepardi. Te divje mačke divji lovci najpogosteje žive ugrabijo v različnih predelih stare celine, najštevilčnejši so na jugu Alžirije, na jugovzhodu Čada, na jugu Etiopije, v Keniji in Namibiji, nato pa jih preko trgovskih koridorjev prodajo bogatim posameznikom v Kuvajtu, Bahrajnu, Združenih arabskih emiratih in drugod. 

Črni trg s kraljevskimi mačkami cveti zlasti v samooklicani državi Somaliland na severu Somalije. To območje, ki ima strateško lego s trgovskimi potmi na Bližnji vzhod, je središče svetovne nelegalne trgovine z gepardi. Kljub temu, da si uradne oblasti sicer prizadevajo omejiti nelegalno trgovanje z živalmi pa je preživetje lokalnih prebivalcev nemalokrat odvisno od njihovega tihotapljenja, zato ga je težko zaustaviti.

Gepardi

Gepard (Acinonyx jubatus) sodi med mačke in je ena najhitrejših živali na svetu. Ko teče, doseže hitrost tudi do 100 kilometrov na uro. Odrasla žival tehta od 30 do 60 kg in je izključno mesojeda.

Zaradi lepega kožuha so geparde včasih lovili, danes pa jih ogrožajo ugrabitve (predvsem najmlajših gepardov). Danes so te mačke na seznamu ranljivih vrst.

Kraljevska mačka kot hišni ljubljenček

Gepardi so bili nekoč priljubljeni “hišni ljubljenčki” nekaterih slavnih. Z njimi je poziral Haile Selassie, Josephine Baker, zvezda kabareta, Phillida Theobald, Raymond Cordier in Charlene Chapman. Danes jih najpogosteje zasledimo na Bližnjem vzhodu, kjer jih imajo bogati posamezniki za fotografiranje v bogato opremljenih stanovanjih ali poleg prestižnih avtomobilov.

Kot navajajo nekateri viri postanejo gepardi po nekaj fotografskih seansah nezanimivi, zato so osamljeni in shujšani, saj sodijo v divjino, ne med štiri stene. Lastniki gepardov v Združenih arabskih emiratih njihovo lastništvo pridobijo tudi preko luknje v zakonu, ki sicer sankcionira trgovanje z divjimi živalmi, a dovoljuje domače živalske vrtove.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja