Gozdovi, pljuča Slovenije

Približno 58 % ozemlja Slovenije pokriva gozd, kar pomeni, da je praktično vsako naselje tik ob gozdu ali vsaj blizu njega. Slovenci živimo z gozdovi in jih zelo cenimo. Kakšna je struktura slovenskih gozdov?

Kar 11.176 kvadratnih kilometrov Slovenije prekriva takšen ali drugačen gozd. Glede na podatke iz leta 2019 se je površina gozdnatih območij nekoliko zmanjšala, in sicer za (skromnih) 490 hektarov, a je še vedno opaziti preraščanje kmetijskih površin. Več kot 90 % slovenskih gozdov je gospodarskega značaja in so namenjeni za pridobivanje lesa. Okoli 8 % je zavarovanih gozdov, gozdni rezervati pa predstavljajo 0,8 % vseh gozdov pri nas.

Lesna zaloga gozdov je pri nas okoli 303 kubične metre na hektar gozda, letni prirast pa znaša v povprečju 7,5 kubičnega metra lesa na hektar gozdne površine. O bogastvu slovenskih gozdov priča dejstvo, da živi v njem več kot 950 rastlinskih vrst, od tega 71 drevesnih. 61 vrst je listavcev, ostalo so iglavci. Med najbolj razširjeni drevesni vrsti uvrščamo bukev in smreko.

Gozdovi so pljuča Slovenije, dom številnim rastlinskim in živalskih vrstam, naravno bogastvo, prostor za rekreacijo in sprostitev. A gozdovi so tudi ogroženi, zato je pravilna skrb zanje izjemnega pomena. Še zlasti v Sloveniji, kjer prebivalci živimo z njimi.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja