Čas je za sejanje motovilca

Motovilec je tista okusna drobna listna solatnica, ki jo Slovenci radi jemo jeseni in pozimi. Kljub dolgotrajnemu čiščenju radi posežemo po motovilcu, saj je čvrst, okusen in izjemno zdrav. Obdobje med poletjem in jesenjo je pravi čas, da na domačem vrtu posejemo motovilec.

Motovilec je precej občutljiv, zato je zgodnje sejanje lahko manj uspešno. Pri temperaturah nad 25 stopinj Celzija je kaljivost motovilca manjša, zato se splača počakati, da temperature zraka malce padejo, ali pa to okusno solatnico posejemo v zavetje višjih rastlin, denimo paradižnika.

V času poletij z visokimi temperaturami zato raje počakamo na september. Ravno v tem obdobju je za sejanje motovilca najprimernejši čas, pobirali pa ga bomo lahko, odvisno od posejane količine in zdravja posevka, še pozno jeseni. Lahko, da bo tudi prezimil, zato ga bomo lahko uživali tudi spomladi.

Ste vedeli, da poznamo Slovenci dve domorodni vrsti motovilca: Ljubljanski motovilec in Žličar?

Sejanje motovilca

Najprej odstranimo zastirko (slamo), nato tla zrahljamo. Sejemo starejša semena, ne sveža. Motovilec sejemo v vrste, med katerimi je dovolj prostora za rahljanje tal z motiko ali drugim orodjem. Da bi v sadovih te solatnice uživali čim dlje, opravimo dve ali tri setve v razmiku 20 do 30 dni.

Motovilec lahko tudi sadimo, vendar moramo imeti za ta namen že pripravljene sadike, ki pa niso dostopne vsem vrtičkarjem. Je pa sajenje sadik učinkovitejše oziroma nadaljnja rast motovilca uspešnejša od tistega, ki smo ga posejali. Motovilec ima rad družbo česna, čebule, paradižnika ali špargljev.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja