Na Golici so zacvetele narcise

V zahodnih Karavankah, na pobočjih Planine pod Golico in ponekod drugod, znova cvetijo številne narcise. Njihovi snežno beli cvetovi in dehteči vonj vsako leto privabljajo številne obiskovalce in ljubitelje gorskega cvetja. Tudi letos razvajajo pohodnike s številnimi cvetovi, ki navidezno pobelijo prisojna travniška pobočja nad Jesenicami.

Planinske poti so z ustrezno opremo pri Planini nad Golico že normalno prehodne, tako da je ogled narcis v Javorniškem Rovtu, na Planini pod Golico in ponekod v nižjih legah, denimo v Plavškem Rovtu, mogoč in zelo prijeten.

Pretekli vikend so tam znova organizirali tudi tradicionalno prireditev Miss Narcis s tekom, pohodom in prireditvijo. Zaradi številnih avtomobilov obiskovalcev organizirajo javni prevoz; vse obiskovalce spodbujajo, da ga uporabijo in tako zmanjšajo obremenitev naravnega okolja.

Narcise sodijo v skupino čebulnic, značilnih za Evropo, severno Afriko in Azijo. Večinoma cvetijo spomladi, nekatere tudi jeseni. Na Golici so doma domorodne narcise z belimi cvetovi, imenujejo jih tudi kovačnice. So zaščitene, pa tudi sicer so najlepše v naravi, kjer rastejo, zato jih nikar ne trgajmo ali kakorkoli drugače odnašamo domov.

Foto: arhiv RK

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja