Kako uporabiti bottargo

Bottarga je delikatesa iz nasoljene in posušene ribje ikre, običajno iz ciplja ali modroplavutega tuna (it. bottarga di tonno). Najbolj znano različico izdelujejo v Sredozemlju, predvsem v Italiji (Cetara). Ima veliko imen, denimo botarga, botargo, butàriga, in se pripravlja na različne načine.

Bottarga je izdelana iz iker tune ali ciplja. Včasih jo lahko izdelajo tudi iz atlantskega modroplavutega ali rumenoplavutega tuna. Obdelujejo jo ročno, da odstranijo zračne žepke, nato maso posušijo in nekaj tednov zorijo v morski soli. Končni izdelek je trda, suha ploščica. Nekoč so ploščico premazali s čebeljim voskom, da bi jo ohranili, kar je še vedno tradicija v Grčiji in Egiptu. Čas zorenja se lahko razlikuje glede na proizvajalca in želje potrošnikov, ki se razlikujejo glede na državo. Na Hrvaškem denimo bottargo pred jedjo popečejo.

Končni izdelek se navadno uživa kot predjed. Ima inčunom podobno aromo, ki je slana in spominja na okus koncentriranega morja. Hkrati je pookus fin, svilen in mehak, zato je bottarga zelo cenjena med gurmani. Narežemo jo na tanke rezine in postrežemo na svežem kruhu (popečen kruhek, crostini), na katerega kanemo kapljico oljčnega olja. Bottargo lahko postrežemo tudi na testeninah po želji, največkrat v nežni kremni omaki ali povsem samostojno, s ščepcem lahke sveže začimbe.

Foto: buonissimo.it

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja