3 muharski pripomočki, ki so iz mode, in 3, ki niso

Področje muharjenja se je s tehnična vidika odvijalo s svetlobno hitrostjo zlasti po 2. svetovni vojni. Številni novi materiali so izboljšali ribiško ter muharsko opremo in povzročili, da so nekateri pripomočki počasi, a vztrajno odšli iz mode. Prišli pa so novi, poglejmo, kateri.

Predvsem med leti 1950 in 1990 lahko opazimo velik napredek na področju tehnologije izdelave muharske opreme. Tako so konjske žime in predvrvice iz črevesja zamenjale plastične vrvice in laks. Tudi izdelava palic se je pohitrila in pocenila, predvsem na račun nekaterih materialov kot sta ogljik in steklo.

Košara za uplenjene ribe je iz mode.

Opazimo lahko zasuk pri ribolovu od filozofije “ujemi in vzemi” k načelu “ujemi in spusti”. Tako so še danes povsem iz mode pletena košarica za uplenjene ribe, “denarnica” za predvrvice z že navezanimi umetnimi muhami in ubijač. Ali veste, za katere pripomočke gre in ali dejansko poznate ribiča – muharja, ki nosi vse troje s seboj na ribolov?

V modo so prišli ribiški telovniki, ki so jih po letu 2000 počasi zamenjali manjši nahrbtniki, gumijaste škornje ali škornje iz neoprena so zamenjali muharski hlačni škornji iz Goretexa in podobnih modernih materialov, laksi in trnki pa so postajali vedno močnejši in tanjši. Zdi se, da je vsako novo leto prineslo nekaj novosti in izboljšav. Žal tudi na račun narave in okolja.

Kateri muharski pripomočki so iz mode?

Pletena košarica za uplenjene ribe

Arhaičen izdelek, za katerega najmlajši ribiči navadno sploh ne vedo. Danes vidimo pleteno košaro za uplenjene ribe v praksi le pri najbolj zagrizenih tradicionalistih ali muharjih, ki so že v letih in jo uporabljajo iz navade. V resnici gre za lep, prikupen pripomoček, ki pa je precej okoren za prenašanje.

Ko smo ujeli ribo in jo uplenili, smo jo položili v košarico, v katero smo prej dali nekaj rastlinja, navadno svežih kopriv ali trave. Pletena košarica lepo diha, ribe pa so v senci, zato ostanejo sveže dlje časa tudi v poletni pripeki. Pripomoček je dejansko uporaben – pojavi se le vprašanje, kam s trofejno ribo, dolžina košare je navadno do največ 40 cm.

Denarnica za predvrvice

Denarnica za predvrvice, vsaj takšna, kot je prikazana zgoraj, je iz mode.

Gre pravzaprav za izvrsten “izum” – v usnje oblečene žepke so ribiči nekoč pospravili v kolut zvite in pripravljene predvrvice z že navezanimi umetnimi muhami. Predvrvice so pospravili v to denarnico po velikosti, zato je bila menjava predvrvice oziroma sama priprava na ribolov hitra in dinamična.

Danes namesto usnjenih denarnic navadno uporabljamo kar kolute laksa, ki jih nosimo na telovniku ali chestpacku, včasih pa jih imamo pospravljene v žepu, da jih ne uničuje sonce (UV). S seboj jemljemo manjše kolute laksa po 25 ali 30 m, različnih debelin in nosilnosti.

Ubijač

Ga moramo posebej opisovati? Gre za iz plemenitega lesa izdelan majhen kij, s katerim zamahnemo po glavi ribe, ki jo želimo upleniti, in jo tako hipno usmrtimo. Da ne bo pomote – z uplenom rib, kadar je ta dovoljen, ni prav nič narobe, le ubijač navadno ni potrebna muharska oprema.

Ribiči se v praksi znajdejo po svoje in v naravi najdejo primerno vejo, s katero opravijo usmrtitev. Naj pa na tem mestu apeliramo na vse ribiče, naj NIKAKOR ne opravijo usmrtitve ribe s kamenjem ali z mahanjem – udrihanjem ribe po skalah in brežini. To ni brez bolečin za ribo, ni prijetno za okolico, ni humano in ni niti najmanj etično. Če že uplenimo ribo, to storimo po pravilih, ponižno in z absolutnim spoštovanjem!

Kaj je trenutno in?

Torbice, torbe, nahrbtniki (od 50 EUR naprej)

Namesto ribiških telovnikov se vse več ribičev odloča za uporabo nahrbtnikov in manjših torbic, t.i. chest-packov (naprsne torbice). Z njimi so okretnejši in bolj gibljivi. Kljub majhnosti ponujajo dovolj prostora in nastavkov za VSE muharske potrebščine, ki jih res potrebujete (“piksna” priljubljene mehurčkaste pijače je izvzeta 😊).

Chestpack FRONTPACK BLACK EDITION hotfly ima 4 prostorne žepe z vodoodbojnimi zadrgami YKK. Vanje boste lahko pospravili tudi večje škatle za muhe. Dva velika traka iz velkroja na prvi strani sta namenjena za pritrjevanje različne opreme, na voljo je tudi karabin. Na zadnji strani je rinka za pritrjevanje podmetalke, ki je ključna za uravnoteženje nošenja tega chestpacka.

Uporabljen material je visokokakovostna tkanina, ki odbija vodo, tako da lahko s tem chestpackom lovite tudi v dežju. Podloga je mehka in udobna. Gre za odličen chestpack, ki je prava alternativa klasičnemu muharskemu telovniku.

Eco cutter (17.99 EUR)

Dejansko obstajajo proizvajalci in prodajalci, ki ponujajo preprosto in priročno orodje za zmanjševanje plastike v rekah in morjih – vsaj kar se tiče ribiških vrvic in laksa. Ste kdaj pomislili, koliko kilometrov odpadnega laksa in s tem mikroplastike konča samo v slovenskih rekah? Ogromno – kar nekaj 100 kilometrov vsako leto. Ravno zaradi tega je izdelek Eco Cutter še kako v modi.

EcoCutter je orodje za rezanje laksa oziroma trnice. Z izjemno ostrim rezilom odrežete odvečen laks, ki ostane po vozlu za pritrjevanje muhe ali druge vabe. Z ustreznim shranjevanjem in na koncu odlaganjem laksa v zabojnike za plastiko pomagate k ohranjanju rek in njihovih biotopov.

Polarizirana in fotokromatska sončna očala (od 82 EUR naprej)

Polarizirane leče omogočajo, da bolje vidimo, kaj se dogaja pod gladino, fotokromatski premaz pa se prilagaja jakosti svetlobe. Po domače – ko smo zunaj, nam zatemni stekelca, ko smo notri, jih posvetli, da lažje vidimo.

Moderna ribiška očala so stabilna, lahka in udobna. Polarizacija leče je bistvenega pomena, ker odstrani odsev na površini vode, kar omogoča, da jasno vidimo dno. Očala nudijo 100 % UV zaščito. Primer odličnih ribiških očal je model RIVER aqua, nakup lahko opravite v trgovini FlyFishingShop.eu.

Namesto zaključka

Muharski izdelki, ki so na splošno med današnjimi muharji iz mode, so vseeno našli pot do redkih posameznikov, entuziastov in ljubiteljev tradicije, ki jih nosijo s seboj na ribolov, z njimi počastijo ribiško zgodovino in se na nek način upirajo moderni množični potrošnji. Na drugi strani pa je še veliko več ljubiteljev novosti, kar je normalno in zdravo pri vsakem muharju.

Kam pa se nagibaš ti, k uporabi stare opreme ali raje posežeš po najmodernejših materialih? Sporoči nam v komentar spodaj.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Foto: Wikipedia, Unsplash, Amazon, arhiv RK, Pinterest, Schotten

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja