21. marca smo obeleževali svetovni dan gozdov

Svetovni dnevi so pomembni za zavedanje ljudi o določeni tematiki. 21. marec smo posvetili gozdovom in njihovi vlogi za zdrav planet.

Za dan, posvečen gozdovom, so razglasili 21. marec. To se je zgodilo leta 2012 na Generalni skupščini Združenih narodov. Dan za promocijo gozdov številni okoljevarstveniki in drugi, ki jim je mar za gozdove, izkoristijo za promocijo gozdov, njihov pomen za življenje, za ozaveščanje in nujnost trajnostne rabe teh življenjsko pomembnih okolij.

Ker je Slovenija dežela gozdov, je svetovni dan gozdov za nas še toliko pomembnejši. Kar približno 60 % ozemlja Slovenije je prekrite z gozdom; to pomeni, da se v bližini gozda nahaja praktično vsako slovensko naselje. Slovenci smo veliki prijatelji gozdov, pomenijo nam vir zaslužka, navdih za življenje, kraj za počitek in rekreacijo.

Kot trdijo nekateri viri, porabijo slovenski gozdovi letno okoli 7,5 milijona ton ogljikovega dioksida. Ta se veže v les, dokler ne razpade ali ga skuri človek. Isti gozdovi letno proizvedejo približno 5,5 milijona ton kisika. Tudi sicer so gozdovi v svetovnem merilu pomemben element za vezanje ogljikovega dioksida, ki pripomore k razširjanju učinka tople grede. Vpliv gozdov je zato poleg zgoraj naštetih tudi bistven za ohranjanje ugodne svetovne klime.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja