Kaj se zgodi v telesu, ko prenehamo kaditi?

Ko prenehamo kaditi, se v telesu zgodi niz koristnih procesov, ki vodijo k okrevanju organizma in dolgoročnejšim bistveno boljšim možnostim za daljše življenje.

20 minut po tem, ko ugasnemo cigareto, se srčni utrip povrne v ritem pred kajenjem. Krvni tlak prične padati, izboljša se kroženje krvi po telesu.

Po 12 urah telo izloči še zadnje molekule strupenega ogljikovega monoksida. Posledično se v telesu poveča oziroma izboljša nasičenost s kisikom.

Nevarnost srčnega infarkta se zniža že 1 dan po prenehanju kajenja. Zaradi izboljšanega krvožilnega sistema oseba lažje premaguje telesne napore in tako krepi svoje telo.

Po 3 dneh se izloči celoten nikotin, ki se je nahajal v telesu. Zaradi pomanjkanja te droge mnogi kadilci občutijo odtegnitveni sindrom, ki se kaže kot napetost, razdražljivost, slaba volja, palpitacije in podobno.

Po 1 mescu se izboljšajo funkcije pljuč. Pričel se bo proces celjenja občutljivega tkiva pljuč, zato bodo nekdanji kadilci manj kašljali in manj bodo zadihani. Povečala se bo zmožnost (zahtevnejše) fizične vadbe.

Po enem do treh mesecih po prenehanju kajenja se bo nadaljevalo izboljšanje krvožilnega sistema in cirkulacije krvi v telesu.

Po 9 mesecih nekdanji kadilci opazijo bistveno izboljšanje funkcije pljuč. Po 1 letu po prenehanju kajenja se tveganje za srčne bolezni razpolovi.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja