Muharjenje v dolini mlinov in žag

V pričakovanju, ko se sezona muharjenja vztrajno približuje želim vsem ljubiteljem tovrstnega ribolova predstaviti reko, ki je v splošnem vedenju bolj znana, kot reka, katera je ustvarila ene izmed najlepših in svetovno znanih jam, Škocjanske jame. Govorim namreč o reki Reki, s katero upravlja Ribiška družina Bistrica iz Ilirske Bistrice.

Reka Reka spada v jadransko porečje in je tipična kraška reka s hudourniškim pridihom, ki ga povzročajo predvsem njeni nešteti pritoki, kateri ob močnih padavinah prihrumijo izpod Snežniških gozdov in Brkinov. Njen pretok lahko tako niha med 0,5 m3/s v sušnih obdobjih in 300 m3/s v času obilnih padavin, med jesenskimi in pomladnimi meseci. Ker gre za manjšo reko in je njena struga razmeroma ozka, je ribolov na njej najbolj primeren, ko njen pretok ne presega cca. 10 m3/s. Bregovi reke so poraščeni z drevjem in obdani z bujno vegetacijo, njena struga je zelo raznolika, sestavljena iz brzic, globokih in tudi dolgih tolmunov, jezov ter ostankov pregrad in korit nekdanjih mlinov in žag, ki so nekoč delovali na tem področju.

Reka je mešano salmonidno – ciprinidni revir. Medtem, ko v njenih globokih tolmunih najdemo lepe primerke avtohtonih soških postrvi (salmo trutta marmoratus), divjih krapov in ščuk, nas v bolj plitvih predelih in brzicah razveseljujejo ulovi čudovitih potočnih postrvi, križancev med potočno in soško postrvjo, šarenk, klenov in grb (barbus plebejus). Ribe v Reki veljajo za zelo plašne in previdne, od vsakega ribiča posebej zahtevajo veliko mero potrpežljivosti in vztrajnosti. Velikokrat je že sleherni ulov odvisen od tega ali ob vodi stojimo ali klečimo, smo z nogo v vodi ali izven nje.

Primerne muharske lokacije se na Reki nahajajo nekje od Ilirske Bistrice pa vse do Škocjanskih jam. Tiste najbolj dostopne ter primerne za muharjenje najdemo ob glavni cesti Ilirska Bistrica – Ribnica in Ribnica – Škoflje (smer Divača) in so npr. Novakov mlin pri Topolcu, pod vasema Smrje in Prem, pri mostu na Ostrožno Brdo, v Vremski dolini pri mostu za vas Suhorje, v muharskem revirju U&S in nizvodno od mostu v Škofljah.

Sezona na salmonide se začne 1. marca in traja do 31. oktobra.
V začetku sezone (marec) je ribolov veliko odvisen od pretoka oz. vodostaja in morebitne hladne “snežne vode”, ki lahko v tem času priteka iz zasneženih pobočij Snežniških gozdov in tako negativno vpliva na uspešen ribolov. Ne glede na to, se v tem času sezone zelo izkažejo potezanke vseh velikosti (olivne, temnejše barve), ličinke in nimfe.
Obdobje med aprilom in oktobrom pa je na reki vsakič posebej pravo doživetje. Nepogrešljiv izbor umetnih muh, ki jih v tem času morate imeti s seboj predstavljajo nimfe ter suhe muhe, kot so (črne) mravlje, majevke, šaši in CDC elki.

Sorazmerno z velikostjo vab, so za popolno doživetje najbolj priporočljive palice od #6 navzdol (prav tako vrvice) in dolžine do 9 ft. V obdobju, ko je vodostaj reke nizek, je zelo priporočljiva uporaba fluorokarbonskih oz. najtanjših predvrvic (0,14 mm in manj).

  

Veliko muharskih užitkov in dober prijem!

6 thoughts on “Muharjenje v dolini mlinov in žag

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja