Kam na soško postrv?

Soška postrv je kraljica jadranskega povodja in ljubljenka vseh navdušencev ribolova postrvi. Slovenski ribiči imamo srečo, saj jo lahko lovimo v različnih pestrih revirjih. Ker smo ravno vstopili v novo pravo muharsko sezono, bodo prišli prav drobni nasveti, kje loviti to žlahtno ribo, s kakšnimi umetnimi muhami in kakšne strategije se lotiti, da bi premamili tudi najbolj previdno med njimi.

Čudovita soška postrv iz Rižane.
Čudovita soška postrv iz Rižane.

Soške postrvi ni enostavno ujeti. Najprej moramo vedeti, kje živi, nato pa kako, kdaj in s čim se prehranjuje. Po eni strani je to velika plenilka, ki jo lahko lovimo z velikimi voblerji, po drugi pa prefinjena muharska riba. Tudi največje med njimi lahko z malo truda, izkušenj in sreče ujamemo z drobnimi posnetki ličink. Izbira umetne vabe bo seveda odvisna tudi od revirja, kjer bomo lovili.

Tam, kjer je vijačenje dovoljeno, bodo različni voblerji kar primerne vabe.
Tam, kjer je vijačenje dovoljeno, bodo različni voblerji kar primerne vabe.
Vijačenje ali muharjenje?

Pravzaprav se morate odločiti vi. Katera ribolovna metoda vam bolj leži? Izbira revirja, kjer boste lovili, bo bolj pogojena z ribolovnimi pravili. Na večini voda, kjer živi, je ribolov soških postrvi dovoljen le z metodo muharjenja. Ponekod lahko tudi vijačite. Pomembno je zavedanje, da soške postrvi prijemajo na velike umetne vabe, denimo silikonske ribe, voblerje in velike potezanke pa tudi na drobne umetne muhe, najpogosteje posnetke ličink. Od ribiča in okoliščin (vreme, vodostaj, …) je odvisno, kako se bo lotil ribolova.

Tale soška postrv je prijela na vobler.
Tale soška postrv je prijela na vobler.
Kako se prehranjuje soška postrv?

Soška postrv je popolna plenilka. Podnevi ždi pod kamenjem in v skalnih zajedah ter plen popade le poredko. Največje med njimi lovijo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer ter v povišani vodi. Takrat ima tudi njihov plen najmanj možnosti, da bi jim pobegnil.

Če se jih boste lotili z veliki umetnimi vabami in potezankami, napadite globlje dele revirja, počakajte na padavine in motnejšo vodo ali pa na čas v dnevu, ko je temneje (zjutraj, zvečer, oblačno vreme).

Vabljiva Vipava je polna soških postrvi.
Vabljiva Vipava je polna soških postrvi.

Največkrat se ta plemenita postrv prehranjuje pod vodo z žuželkami (tudi večji primerki!), a kaj hitro spremeni svoj jedilnik in odide na lov. Takrat pleni vse, kar ji pride pred gobec nato pa se hitro spet umakne v varno zavetje svojega prebivališča. Prav zaradi specifičnega načina življenja jo ribiči radi primerjajo s sulcem, največje primerke soških postrvi pa so ribiči ujeli s tehniko vijačenja ali z velikimi potezankami.

Izbira ribiške opreme

Nekateri ribiči menijo, da je ribolov največjih soških postrvi podoben ribolovu sulcev. Tisti, ki boste vijačili, zato vzemite primerno močan pribor. Pri tem zaupajte svojemu občutku. Debelina laksa ali vrvice naj ne bo pretirana. Upoštevajte le, da boste lovili ribe, ki lahko tehtajo do 15 kg ali še kaj več.

Muharji gredo v drugo skrajnost, saj uporabljajo zelo fin in lahek pribor. Nekateri zanesenjaki med njimi pravzaprav lovijo zelo velike soške postrvi med 70 in 100 cm v dolžino s priborom #3 ali #4. Pomembna je kakovost laksa in pa zbranost pri utrujanju. Seveda to velja, če boste lovili s posnetki ličink. Pri ribolovu s takšnimi in drugačnimi potezankami bodo tudi palice in vsa pripadajoča oprema težje in robustnejše.

Nekaj umetnih muh za ribolov soških postrvi.
Nekaj umetnih muh za ribolov soških postrvi.
Izbira umetne vabe?

Za vijačenje bodo prišli v poštev voblerji od 5 do 15 cm (ali več), silikonske ribe, velike in težke potezanke, glavinjare, blestivke, skratka vse, kar spominja na lovski repertoar sulčarja. Muharji najpogosteje lovijo na potezanke (lažje in težje) ter posnetke ličink. Soške postrvi se dvigujejo tudi h gladini, s katere neumorno jemljejo vse, kar jim slastnega priplava naproti. Toda s suhimi muhami so ribiči verjetno ujeli najmanj velikih primerkov. To seveda ne pomeni, da ribolov soških postrvi s suhimi muhami ni vznemirljiv.

Najprimernejši posnetki ličink bodo takšni v zemeljskih barvah in s temnejšim volframom ali celo brez njega. Nenadkriljiva so različna zajčja ušesa. Primerne velikosti muh so praktično od velikosti #6 do #20. Takoj, ko se voda prične bistriti, vodostaj pa pada, moramo večje muhe zamenjati z manjšimi. Ribe so previdnejše, začenja se »indijanski« način ribolova. Če je voda napeta, s pridom mečemo potezanke.

Kje loviti soške postrvi?
Soška lepotica iz ... Soče!
Soška lepotica iz … Soče!

Navdušencem muharjenja priporočamo zgornji tok Vipave. Preberite tudi izjemno koristen vodnik po tem revirju. Dober ribolov soških postrvi vas lahko čaka tudi na Rižani in reki Reki (za slednjo preberite e-vodnik).

Tisti, ki prisegate na vijačenje, se lahko odpravite na spodnji tok Soče ali Vipave. Na omenjenih odsekih lahko upravičeno pričakujete prijem trofejne ribe. Vipava je manjša, Soča pa na nekaterih odsekih težje dostopna, a polna kapitalk. Želimo vam čim več takšnih!

P.S.: Ste letos že lovili soške postrvi? Sporočite nam v komentar spodaj.

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja