Zlati ribiški nasveti

Nasveti so pri ribolovu vedno dobrodošli, saj nas spomnijo na podrobnosti, ki lahko bistveno spremenijo ribolovni dan – na boljše, ali na slabše. Tudi če jih že poznate, bo dobro, da »osvežite znanje«, za začetnike pa sploh, saj bo z njimi pot v novo športno udejstvovanje lepša in enostavnejša. Danes smo pripravili štiri nasvete o nevarnosti trnkov, odpenjanju zapetih vab, varovanju trojčkov in toploti.

gb060184
Kaj se izogniti dogodku na fotografiji? Preberite blog! Foto: Ozemedicine.com.

Nevarnost trnkov: Trnki so nevarna stvar zlasti za ribe, pa tudi za ribiče in ljudi, ki se gibljejo okoli njih. Ne želite, da bi se kateri od njih zataknil v kožo ali kam drugam, kajti odstranjevanje, jasno, ne bo enostavno. Če lovite z brezzalustniki, to je trnki, ki nimajo zalusti, ne boste imeli večjih težav. Trnek enostavno odstranite tako, kot bi iz kože potegnili buciko. Bolečine in nevšečnosti se začnejo, če ima trnek zalust (in takšnih je večina). Takrat je najbolje, da obiščete zdravnika. Tisti najbolj vzdržljivi pa lahko »operacijo« poskusite opraviti kar sami, vendar boste potrebovali klešče (za oprijem trnka) in čisto brisačo (ki jo boste morali stisniti z zobmi). Več o odstranjevanju zapetega trnka lahko preberete v enem od starejših blogov. Da se zapenjanje sploh ne bi zgodilo, priporočamo, da vedno nosite (sončna) očala, rokavice in vsaj osnoven sloj oblačil. Pozimi to ne bo težko, ker nas tako ali tako zebe in imamo z oblačili poskrbljeno za osnovno raven zaščite. Izogibamo se metanju vabe v vetru ali pa smo takrat še posebej pozorni. Med metanjem bo koristna rutica ali šal za okoli vratu. Ko zapiha, lahko med metom umetna vaba (vobler, umetna muha), kaj rada zaide k našemu vratu in nesreča je tu.

asari-lure-aid
Odpenjalec vab, ki je lahko različnih oblik, je elegantna rešitev za ribiče, ki lovijo s čolna. Foto: motackle.com.au.

Odpenjanje zapetih vab: Nevšečnost poznajo zlasti tisti, ki vijačijo z umetnimi vabami. Ribe so pri dnu oziroma blizu podvodnih ovir, zato jih tam tudi lovimo. Na žalost vabe niso poceni in vsaka izguba nas lahko »udari po žepu«. Prva možnost, da vabe ne vodimo blizu dna ali podvodnih ovir, ni kaj preveč dobra in vam jo odsvetujemo, če želite ujeti velike ribe. Druga možnost je, da v primeru zapetja vabo poskusite rešiti na katerega od naslednjih načinov.

Ko vabo zapnete, ne napenjajte vrvice prehitro. Najprej poskusite z nežnim cukanjem in zmernim do sunkovitim gibanjem konice palice. Dostikrat se zgodi, da s premočnim napenjanjem vrvice trnke vabe zapičimo še globlje v oviro. Če to ne pomaga, poskusite spremeniti kot vrvice. Največkrat je za zapetje kriva monotona ovira in za rešitev vabe je dovolj, da naredite nekaj korakov v levo ali desno in vabo potegnete na varno. Najbolje je, če vam uspe vabo potegniti z nasprotnega položaja, kar pa je večinoma mogoče le s čolna. Na koncu vam ostane še močno trzanje z vrvico, ki ga opravite tako, da zapeto vabo močno napnete in v trenutku največje napetosti sprostite preklopnico na ribiškem kolescu. Hitra popustitev napetosti vabo pogosto tako sunkovito premakne, da se odpne.

IMGP2777a
Pokrovčki za trojčke so odličen pripomoček za vse, ki vabe radi nosite v žepih.

Pokrovčki za trojčke: Odličen in preprost pripomoček za vse ribiče, ki jih pri ribolovu uporabljajo. Obstajajo pokrovčki v različnih velikostih in za različne vrste trnkov. Nameščanje je enostavno, varovanje pa popolno, saj boste umetne vabe enostavno pospravili v žep ali kam drugam, ne da bi se trnki zapletali med seboj in zatikali v kožo in tkanino. Na voljo so v nekateri ribiških trgovinah, zagotovo pa jih boste našli na spletu.

Toplota: Pozimi nas zebe. In ker je marsikje zima že tu, ne bo odveč ponoviti nekaj nasvetov za mrzle dni. Nikoli ne pozabimo na primerno »podobleko« (to so dolge hlače in majica z dolgimi rokavi iz posebne termo tkanine). Vedno uporabljajte termo nogavice, ne natikajte več plasti navadnih, ker ne bo pomagalo, pa še obutev vas bo ožulila.

P1000888
Zima je tu, ne pustite se ji!

Sledite nasvetu, da je bolje imeti oblačila, ki zagotavljajo več plasti s praznim prostorom toplega zraka vmes. Takšna bodo človeško telo ohranila primerno toplo dlje časa. Uporabljajte kapo, šal (lahko tudi ruto iz termo tkanine) in rokavice. Za slednje priporočamo potapljaške, zlasti, če boste lovili med tem, ko bo padal dež ali sneg. Neoprenske rokavice sicer ne premočijo, vendar vas bo v njih zeblo.

Vedno pijte topel čaj, hladnemu vinu ali pivu pa se izogibajte. Tudi žganje ni primerno, saj vam bo za nekaj trenutkov razširilo žile in dalo lažni občutek toplote, v resnici pa se boste le še bolj ohladili.

Dober prijem – in čim manj bolečin in izgubljenih vab – vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja