Kaj storiti, ko namesto ribe zapnemo ribiča?

Ta zelo neprijeten dogodek se nam lahko pripeti že ob najmanjši pozornosti. Sekunda in na trnku se znajdemo sami ali kolega. Še posebej je to neprijetno, ko ima trnek zalust. Kaj storiti v takšnem primeru. Med ribiči prevladujejo 2 praksi, ki naj bi prinesli najmanj bolečin in nelagodja.

Pri prvem načinu trnek potisnemo tako, da pri tem iz kože izstopi konica ter zalust, uviti del pa še vedno ostane pod kožo. S kleščami odščipnemo pod zalustjo, nato pa lahko trnek preprosto izvlečemo iz rane. Ta način se je izkazal tudi pri večjih trnkih.

Odstranitev trnka 1

Drugi način omogoča odstranitev trnka v primeru, da s seboj nimamo klešč. Iz kosa močnejšega laksa pripravimo vrvico z zankami na obeh koncih. Le to postavimo pod zaviti del trneka (glej sliko spodaj), konca z zankami pa morata gledati v nasprotno smer kot konica trenka. S prstom pritisnemo oko oz. uho trnka navzodl oz. na kožo, pripravljeno vrvico pa zgrabimo za zanke ter sunkovito potegnemo nazaj. Ta metoda ni priporočljiva za trnke z večjimi zalustmi.

Odstranitev trnka 2

V primeru, da se trnek zarije zelo globoko oz. na občutljivo mesto (npr. okolica oči) je boljše, da poiščemo zdravniško pomoč. Prav tako je to priporočljivo če je bil trnek umazan ali zarjavel.

Uporaba očal med ribolovom tako, poleg boljšega vida (in izgleda), služi tudi kot zaščita. Seveda pa ni odveč tudi večja pozornost, ki je še posebej dobrodošla v družbi.

 

Prilagam še posentek druge metode, ki naj se ga bralci s slabšimi želodci raje izogibajo.

Dober prijem in lep pozdrav,

Jure

 

One thought on “Kaj storiti, ko namesto ribe zapnemo ribiča?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja