Zadnje muharjenje na ščuko na Vrhniških ribnikih

Beseda je dala besedo in sobota je bila določena za še zadnji obisk ribiškega paradiža pri vasi Verd na Vrhniki. Namreč ribniki Opekarna so kot nalašč za lagodno muharjenje z obale, na zobate ribje predstavnice, na koncu sezone. S prijateljem Matejem, zagrizenim muhoholikom sva se dobila v gostilni, ki velja za priljubljeno zbirališče Vrhniških ribičev. Kavica, nekaj »pametnih« napotkov s strani tistih, ki so samo komentirali najino zagretost in odbrzela sva do najinega cilja. Vreme pravo, rahlo oblačno, temperature malo nad nulo in velika želja preizkusiti nove potezanke, namenjene prav lovu na ščuko, so naju gnale k prvemu od petih ribnikov. Prijatelj je imel že vse pripravljeno in preden sem sam pripravil svojo opremo je že vlekel prvo ščuko.

Komaj se je zdanilo, pa je bil Matej že v akciji

Nato je imel Matej še nekaj sledenj s strani radovednih prebivalk vodnega kraljestva a žal se ni nobena odločila za prijem, zato sva spremenila lokacijo muharjenja. Manjši ribnik na levi, ki je bil do letošnjega leta gojitveni ribnik, se nama je zdel kar obetaven. Matej se je spravil na manjši rtič, ki dominira nad celotnim ribnikom in kjer se da kar dobro vihteti muharsko palico. Sam pa sem odšel po nasipu med prvim in drugim večjim ribnikom, ter poskušal svojo srečo v prepričevanju profesoric, med vrzelmi v obrežnem grmovju. Malo po pričetku na tem zanimivem delu je prijatelj že klical, da jo ima, ščuko mislim. Bila je malo večja kot tista prva, vsekakor merska a tudi ta je po kratkem »fotosešnu« zaplavala nazaj v globino.

11

Kar nekaj časa sva nato brezuspešno česala prostranstva ribnikov s svojimi potezankami, dokler nisva prišla do zadnjega, manjšega ribnika na levi strani, kjer je meni , blizu prekopa prijela večja ščuka s katero sem imel kar nekaj opravka. Prijatelj, ki je bil na nasprotni strani mi je sicer zavpil, če pride pomagat a prostor pred mano je bil brez ovir, tako da sem ščuko spravil po daljšem utrujanju iz vode.

Ščuka okrog 80cm

Malo za tem je tudi Matej imel prijem in brez večjega truda je spravil na suho svojo tretjo ščuko ta dan. Lep uspeh za kratko dopoldansko muharjenje, mar ne. Do konca najine pustolovščine na Vrhniških ribnikih sva videla še tri ščuke, med njimi eno, po oceni prijatelja, dobrih 90 in več cm a kaj, ko niso hotele prijeti. Ker naju je začelo počasi zebsti, namreč s severa je zapihal leden veter, ki je naslednji dan pobelil Slovenijo, sva zaključila z ribolovom in se napotila raje premlevat dogodivščine tega dne v toploto najbližjega gostišča. Žal, se je sezona lova na ščuke zaključila, no moje vabilo velja za naslednjo sezono. Pridite na naše Vrhniške ribnike, preiskusit svojo srečo in znanje v muharjenju na profesorice, verjemite, nebo vam žal.

3

Lep pozdrav,

Vladimir Miki Mikec

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja