Za nami še ena odlična sulčarska sezona

Sulčarska sezona 2021/22 se bliža koncu, do njega nas loči le še nekaj ur. Kot vedno, je bila kratka – sulca lahko načeloma lovimo le od 1. oktobra do 14. februarja, ponekod še manj. Katere revirje smo letos obiskali mi in kje ste najuspešneje lovili vi? O tem pišemo v današnjem blogu, ki smo ga pospremili, kot zanimivost iz tujine, tudi s skeniranima fotografijama iz češke knjige Petri heil iz leta 1954. Prikazujeta sulčelov na slovaški reki Turiec.

Fotografija sulca iz slovaške reke Turiec. Vir: S. Štochl, 1954.

Sezona lova sulca je za marsikoga vrhunec zimskega ribolova. Traja od 1. oktobra do 14. februarja, torej 137 dni, ponekod je še krajša, od 1. novembra oziroma celo od 1. decembra naprej. Vsako leto se ob njenem zaključku ozremo nazaj in se spomnimo nekaj vrhuncev.

Visoke vode

Minulo sezono je bilo visokih voda le za vzorec, resnih poplav ni bilo. Takrat so sulci najbolje prijemali na Savi, Krki in Ljubljanici Fast cash advance loans online. . Ribiči ste poročali o lepih ulovih iz revirjev RD Radovljica, RD Tržič, RD Kranj, RD Medvode, RD Straža Sava, RD Vrhnika in RD Barje. Ujeli ste sulce, dolge tudi do 120 cm.

Tudi mejna Kolpa ni bila od muh, tam je sulčelov dovoljen že eni osebi. Ribiči ste v revirjih RD Kočevje ujeli kar nekaj lepih sulcev, a po naših informacijah nobeden ni presegel dolžine 110 cm.

Nizek vodostaj

Ko so se vode umirile, pravzaprav je letošnjo sezono zaznamoval večinoma nizek vodostaj rek, so na svoj račun prišli sulčarji, ki kralje voda lovijo z muharico in umetno muho. Ta način ribolova sulcev je v Sloveniji vedno bolj priljubljen.

Sulci so navajeni velikih in težkih umetnih vab, zato je muharjenje zelo uspešno. Zelo pogosti prijemi sulcev so vas razveseljevali na Savinji, Kamniški Bistrici, na Savi Bohinjki, Mirni, pritokih Ljubljanice, tudi na Malem grabnu v Ljubljani.

Ulovi
123 cm dolg sulec iz revirja Sava (RD Radovljica).

V revirju RD Vrhnika so ribiči ujeli kar nekaj metrskih sulcev, prav tako v revirjih RD Vevče (tudi na muharico). Zelo dober sulčelov je bil na Savi; enega največjih sulcev v sezoni 2021/22 je ribič ujel konec januarja, meril je 123 cm. Še dva centimetra daljšega, torej 125 dolgega, je na začetku februarja ujel sulčar na Savi Bohinjki (ZZRS). O ulovih v razredu med 110 in 120 cm ste poročali tudi iz revirjev na Savi, dolvodno od sotočja, vse do Litije.

Kar nekaj lepih sulcev ste ujeli na Savinji in Kamniški Bistrici. Ti dve reki sta odlični za lov kraljev voda z muho. Ujeli ste veliko primerkov nad 90 cm, tudi takšni okoli 110 ali 115 cm so se prikazali. Celo na Malem grabnu, majhnem levem pritoku Ljubljanice, je sulčar z muharico ujel 92 cm dolgega lepotca, kar je za tako majhen vodotok izjemen uspeh.

Zaključek sezone

Popoldanski lov je danes, 14. februarja, še mogoč, prav tako zaključevanje v mraku. Predlagamo, da se čim prej odpraviš za vodo in izkoristiš še teh nekaj ur. Sledi namreč dolga “sulčarska suša”, vsaj v Sloveniji, vse do 1. oktobra …

Kako pa si letos lovili sulce ti? Sporoči nam v komentar spodaj. Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Foto: Štochl, S. (1954): Petri heil. Praga: Artia.

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja