Vodič po Tržiški Bistrici

Tržiška Bistrica je 27 km dolga alpska reka, ki izvira nad naseljem Jelendol v Karavankah (1460 m.n.m.) nedaleč od slovensko-avstrijske meje, teče skozi Tržič in se v bližini naselja Podbrezje kot levi pritok izliva v Savo (370 m.n.m.). Njeno porečje meri 146 km² in je bogato z ribami, prevladujejo predvsem potočne postrvi in šarenke v spodnjem delu – od jezu pod avtocesto pa tudi lipan.

Tržiška Bistrica je čudovita rečica »alpskega tipa«, ki je kristalno čista ter bistra reka, primerna za vse ljubitelje muharjenja. Zgornji del od izvira do Jelendola je gojitveni revir kakor tudi vsi pritoki razen spodnjega dela Mošenika.

Dostopi do reke so dokaj enostavni – priporočamo sledeče točke za pričetek ribolova:

• Naselje Podbrezije – Ribiški dom RD Tržič. Od tu lahko lovimo dolvodno do izliva v reko Savo ali gorvodno do campa Trnovc. Ta trasa je dolga cca 4 km z mnogimi pragovi in globljijimi tolmuni. Omenjeni del je enostavno prehoden. Glede na dokaj čisto vodo in relativno plitvost so ribe zelo plašne! Reka je široka do 10 metrov.
• Od Campa »TRNOVC« imamo možnost ribolova gor ali dol vodno. Pri samem campu je prostora za parkiranje dovolj tako ob sami lokalni cesti ali na parkirišču campa. Teren je sorazmerno lahko dostopen, urejene so poti ob sami strugi tako na levi kot desni strani vode.
• Naslednja višja lokacija je ob žagi v Retnjah. Tu ima Bistrica več tolmunov in jezov sploh proti gostišču Smuk dolvodno. Gorvodno proti naselju Mlaka in Loka pri Tržiču teče Bistrica že ob naselju a je ribolov vseeno zanimiv, dostop do vode je možen tako iz leve kot desne strani.
• Smo že v predmestju Tržiča na Mlaki. Dostop z avtomobilom in prostor za parkiranje ribiču ne predstavlja problema. Tu je predvsem gorvodno že strnjeno naselje in struga poglobljena tako, da je dostop do vode možen le na nekaterih mestih. Ribolov na tem pradelu je pravi užitek saj manjši tolmuni in jezovi naredijo primernejši habitat za postrvi.
• Sam center Tržiča kjer ribiči radi zahajajo premamit številne lepe primerke postrvi predvsem potočne katere so vidne iz številnih mostov. Dostop do vode je možen na parih lokacijah. Na sotočju Tr. Bistrice z Mošenikom ( Balos) se ribiči, ki kupijo karto za oba vodotoka lahko namuharijo gorvodno po Mošeniku do stare Tržiške Klavnice. (cca 1 km) Voda je čista, plitva z številnimi pragovi in manjšimi tolmuni kjer se skrivajo previdne tudi kapitalne potočne postrvi. Druga možna lokacija v centru Tržiča je na parkirišču pred Občino kjer je dostop do Bistrice možen po kovinskih stopnicah.
• Na selje Čadovlje pri Tržiču se nahajo ob cesti proti Jelendolu. Tu je Bistrica že po večini v kanjonu – izjema je manjša akumulacija ob elektrarni. Voda je čista polna prelivov čez pragove ali večje skale, ki ustvarjajo manjše tolmune. Glede na kristalno čisto vodo in relativno plitvost so ribe zelo plašne. Parkirnih mest sicer ni veliko je pa možnost avto pustiti ob sami cesti na razširjenih delih cestišča.
• Dolžanova soteska – kraljica Tržiške Bistrice Dovžanova soteska leži nekaj kilometrov severno od naselja Tržič, prav v osrčju Karavank. Divji tok Tržiške Bistrice že tisočletja dolbe globoko sotesko in ob tem ustvarja prečudovit habitat tako potočne postrvi kot amerikanke.

 

trziska-bistrica-vodic

Obdobje med aprilom in oktobrom je na Bistrici vsakič posebej pravo doživetje. Nepogrešljiv izbor umetnih muh, ki jih v tem času morate imeti s seboj predstavljajo predvsem razne nimfe, suhe muhe in potezanke.
V toplejšem delu sezone so zelo uspešni sivi gamarusi, ob večerih pa razne mehkomike muhe ali večje suhe muhe.
Priporoča se uporaba muharskih palic od #2 do #6

Za zaključek bi povedal, da Tržiška Bistrica predstavlja velik muharski izziv za vsakega muharja in vsak trud je bogato poplačan z prelepimi ulovi predvsem potočnih postrvi.

Preglej ribolovni režim in opravi spletni nakup dovolilnice na:  www.ribiskekarte.si/rd-trzic/trziska-bistrica-3.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja