Bistra in Ljubija … Muharski raj v sami bližini Ljubljane

 

UrkoFishingAdventures_Bistra_05Reki Bistra in Ljubija sta desna pritoka Ljubljanice pri Vrhniki v katerih živijo lepe domorodne potočne postrvi, elegantni lipani in velikimi sulci.

Ljubija-bistra-rd-vrhnika-map
Ljubija izvira na Verdu (Vrhnika), Bistra v istoimenskem kraju Bistra

Z rekama Bistro in Ljubijo upravlja Ribiška družina Vrhnika. Vsaka s svojim slabim 3 km dolgim tokom počasi vijugata po obrobju Ljubljanskega barja vse do izlivov v Ljubljanico. Sta tipično kraškega značaja (U korito), s kristalno čisto vodo, ki se počasi pretaka od okljuka do okljuka. Ljubija izvira na Verdu (Vrhnika), medtem ko Bistra izvira v istoimenskem kraju Bistra poleg znamenitega kartuzijskega samostana, v katerem se nahaja tudi Tehnični muzej Slovenije.

Star katuzjanski samostan v katerem se nahaja Tehnični muzej Slovenije
Kartuzjanski samostan v Bistri
TMS - en od izvirov Bistre
Tehnični muzej Slovenije in izvir Bistre
Muhar na Bistri
Muhar na Bistri

Kljub kratki strugi veljata med ribiči za prava skrita bisera, saj sta bili obe dolgo časa zaprti za tuje goste. Muharjenje na teh rekah prav gotovo ne spada med lažje (zaraščenost brežin, otežen ribolov v sami strugi, zaraščenost z vodnimi rastlinami v poletnem času), a poterplježiv ribič bo z nekaj znanja lahko bogato nagrajen. Predvsem lahko tukaj pridejo na svoj račun muharji, ki prakticirajo indijanski način muharjenja. Zaradi vseh teh okoliščin in same konfiguracije struge (veliki rečni okljuki, v katerih nastanejo globoki tolmuni in veliko vodnih preprek) imajo ribe odlične pogoje, da zrastejo do trofejnih velikosti. V obeh rekah prevladujejo predvsem salmonidi: lipan, lepe potočne postrvi, redkejše divje šarenke, ujeti je mogoče tudi lepe klene. Zelo dober je tudi stalež sulca in ščuke.

Pritiska - Ljubija
V pričakovanju večernega skoka – Ljubija
Lipan nad zapornico - Ljubija
Lipan – Ljubija
Potočna postrv ujeta na srednje močan pribor - Bistra
Potočna postrv iz Bistre

Kar se tiče uporabe pribora, je tukaj pomemben podatek, na katero vrsto ribe se bomo odpravili, saj lahko uporabimo celoten spekter palic, od najlažjih pa najtežjih (sulc). Sam bi v grobem priporočal palice dolžine 9ft. Za lipana zadostujejo palice akcije do #5, saj ga boste lovili predvsem s suho muho (puhovka, čarnik, enodnevnice, šaš, mravlja …) in manjšimi nimfami. Za postrvi se lahko odločite tudi za močnejšo palico hitrejše akcije do #7, ki vam bo zelo prav prišla pri prezentiranju in zategu potezank (kapl, matuka, zonker …), ki jih potočnice naravnost obožujejo.

V primeru, da vas zamika muharjenje na sulca, je skoraj obvezna močna palica akcije vsaj #10, ki bo omogočala prezentiranje velikih, težkih potezank. Dobra rola s solidno zavoro pa bo omogočala, da boste lahko sulca držali »na kratko« zaradi vseh ovir, v katere se vam lahko zaplete. V takem primeru to prav gotovo botruje izgubi ribe.

Potočna postrv na potezanko - Bistra
Potočna postrv – Bistra

Najprimernejši čas je praktično skozi celotno sezono, saj vsak letni čas prinese nekaj zanimivega. Spomladi je riba lačna in bo rade volje vzela večje zalogaje, pozna pomlad in vse do jeseni je zelo primern čas za lipane, ki bodo radi prijeli tako na suho muho kot nimfo. Pozna jesen, ko se ribe pripravljajo na drst, pa je najprimernejši čas za trofejno potočno postrv. Zimski čas je seveda rezerviran za sulca.

Divja šarenka iz izvirnega dela Bistre
Divja šarenka – Bistra

Dostopnost do Bistre in Ljubije je preprosta, potrebovali boste vsega 15 minut vožnje po avtocesti iz Ljubljane do Vrhnike. Do Bistre pa še slabih 10 minut. Gostinska ponudba na Vrhniki je dokaj pestra, zato vam ne bo treba daleč, da se dobro najeste in odpočijete.  V Bistri je celo hostel in hotel s celotno gostinsko ponudbo, če bi si slučajno želeli kak dan prespati. Seveda pa tudi Ljubljana z svojo ponudbo ni preveč daleč.

Divja domorodna potočna postrv - Ljubija (izvir)
Lepa domorodna potočnica – Ljubija

Opozorilo: Ob Bistri imajo svoje pašnike pašna skupnost Verd, na katerih se pasejo zelo radovedni bikci. Ker je marsikje ograda potegnjena vse do vode naj ne bo odveč, da ste malo bolj pozorni na njih. V večini primerov se bikci zadržujejo v omejenih ogradah, katere se da obhodit.

Dnevne dovolilnice za Ljubijo in Bistro so enotne (velja za obe reki hkrati), razlikujejo se le v vrsti:

Sezona:

Salmonidi od 01.04. do 30.09.

Ščuka od 01.05. do 30.10.

 

Za bolj detajlna navodila priporočam ogled internetne strani Ribiške družine Vrhnika:

http://rdvrhnika.si/

Vse naštete karte lahko kupite na online portalu ribiskekarte.si:

http://www.ribiskekarte.si/rd-vrhnika

Avtor prispevka pri utrujanju lepega klena
Pozdrav iz Bistre

 

Lep muharski pozdrav!

Uroš Kristan

Uroš Kristan

I am founder and a professional fly-fishing guide at Urko Fishing Adventures, pro guide at Beulah Europe, professional guide for Slovenian waters, member and fishery guardien for the Fishing Club Vrhnika. I been fishing from a very young age an avid flyfisher, fly tier, photographer, ecologist and nature preserver. I love to fish for grayling and wilde native brown trout in small streams. »No man steps in the same river twice, for it's not the same river and he's not the same man.« ~Heraclitus~

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja