Velike razlike v kakovosti (in ceni) muharskih škornjev

Vodotesni muharski (ribiški) hlačni škornji so navadno iz gume, PVC materiala, neoprena ali Gore-Texa. Kot se razlikujejo materiali, iz katerih so škornji izdelani, pa se razlikujejo tudi njihove cene, ki so v večji meri odvisne od blagovne znamke izdelka, ne nujno toliko od kakovosti.

Tradicionalno so ribiči, ki so zaradi načina ribolova ali lažjega meta morali zabresti v vodo, uporabljali gumirane ribiške škornje. Ti so največkrat na voljo do razkoraka. Njihova prednost je, da so razmeroma vzdržljivi, hitro jih oblečemo in slečemo, so pa težki in koža v njih ne diha. Model do razkoraka tudi ne omogoča brodenja po globljih predelih, tanjši gumirani škornji do pasu ali prsi pa so zlasti poleti tako neudobni, da jih uporablja le še redko kdo (morda delavci v ribištvu, na izlovih in v ribogojstvu).

Neopren in PVC

Kot alternativo gumiranim škornjem so že približno 50 let na voljo neoprenski škornji, ki so udobnejši zlasti v mrzlem vremenu. Dihajo bolje kot gumijasti škornji, so lažji in načeloma na voljo do prsi. Žal še vedno niso tako udobni kot modernejši modeli iz prepustnejših materialov, ki omogočajo koži, da diha, a so vseeno lažji za uporabo kot trda vulkanizirana guma.

Približno vzporedno z neoprenskim materialom so se pojavili PVC škornji, ki so vodotesni, lahki in razmeroma dobro odporni na obrabo. So tudi cenovno ugodni, zato jih številni priporočajo začetnikom, občasnim ribičem ali mladim nadobudnežem, a izjemno neudobni, še posebej v vročih dneh.

Modernejši modeli

Modernejši modeli škornjev, ki so koži tudi najprijaznejši, so praviloma izdelani iz Gore-texa, ki pa ni edini material s takšnimi lastnostmi na tržišču. Gore-Tex je posebna membrana, ki so jo razvili leta 1969, in omogoča odlično zaščito pred vetrom in mrazom, hkrati pa zagotavlja, da material diha v obe smeri, torej tudi navzven. Koža ni potna in udobje za tistega, ki nosi izdelek iz takšnega materiala, je optimalno.

Ribiče bodo zanimali predvsem hlačni škornji, ki so iz Gore-Texa, in podatek o vodnem stolpcu. Membrane z vodnim stolpcem med 5000 mm in 15.000 mm zagotavljajo udobje med dežjem, medtem ko ponujajo največjo zaščito pred vodo membrane z vodnim stolpcem 15.000 in več.

Žal je Gore-Tex na voljo samo pri modelih proizvajalca Simms; ti so načeloma zelo dragi (tudi 1000 EUR), cenejši modeli pa ne ponujajo takšne kakovosti, kot bi od te blagovne znamke morda pričakoval povprečni ribič.

Proizvajalec Patagonia ponuja podobno prepustno membrano kot Simms, le da je končna cena izdelka načeloma malce nižja. Testi njihove membrane so pokazali odpornost do vodnega stolpca 20.000 mm (ko so novi) in do 10.000 mm ob ekstremni uporabi. Kar je še vedno zelo dobro!

Proizvajalec Vision uporablja Gore-Texu podobno membrano, ki jo je imenoval F 3.5 Fabric Technology in zagotavlja 13.000 vodnega stolpca. Podobno je pri Orvisu, pri katerem so danes že skorajda kultni škornji Silver Sonic (brez šivov) izdelani iz membrane Cordura.

Na drugi strani imamo peščico manj znanih proizvajalcev, ki ponujajo hlačne škornje iz podobne membrane kot Gore-Tex, a s prav tako odlično zaščito (vodni stolpec celo do 30.000 mm!). Na voljo so tudi za bistveno nižjo ceno kot podobni izdelki konkurence. Eden takih odličnih hlačnih škornjev je Hotfly Superb (model Alpine Diver V2). Na voljo so po ceni, ki je za kar 50 % nižja od primerljivih izdelkov bolj znanih (ameriških) muharskih blagovnih znamk, a hkrati ponuja več, kot bi pričakovali. Poleg odlične zaščite pred vodo so zelo lahki, dihajo, imajo pa 4 oziroma 5 plasti, zato so tudi izjemno vzdržljivi.

Za udobje, ki ga ribiči pričakujemo, lahko plačamo zelo veliko. A tam zunaj so proizvajalci in modeli opreme, ki je odlična in hkrati na voljo za dostopno ceno. Pred nakupom se zato splača preveriti nekaj (spletnih) trgovin, preučiti tehnične lastnosti izdelka in povprašati prijatelja. Nenazadnje pa šteje tudi garancija in možnosti popravila izdelka 🙂 Kakšne pa so vaše izkušnje?

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja