V ponvi pečeni file postrvi

Pomlad je čas za sveže in slastne postrvi. Poleg ocvrtih postrvi imamo Slovenci zelo radi tudi fileje postrvi. Po državi je veliko ribogojnic s svežimi postrvi odličnega okusa. Predvsem večje lahko enostavno filiramo in pripravimo doma kar v ponvi. Fileje postrvi bo imela rada cela družina!

Za filiranje bomo najprej potrebovali vsaj 30 dag veliko postrv. Večja kot bo postrv, enostavneje jo bo filirati in lepše fileje bomo dobili iz nje. Navadno filiramo postrvi od dolžine 50 cm do dolžine 70 cm. Takšne je seveda težje dobiti, a iz njih lahko pripravimo marsikatero sanjsko okusno jed.

Poleg ribe bomo potrebovali tudi dober filirni nož, večjo desko, kuhinjsko krpo, pinceto s široko prijemalko, ponev, sol, maslo, oljčno olje, eno limono, za prilogo pa sestavine po okusu.

Filiranje

Svežo ribo le splaknemo in je ne čistimo. Najprej filiramo levo stran ribe, nato desno. Zarežemo za glavo proti hrbtenici, nato obrnemo nož na desno in počasi, a zanesljivo odrežemo file vse do repne plavuti. Ko je meso odstranjeno od kosti, od kosa odrežemo tudi plavuti ali izbokline ob njih. Kožo vedno pustimo na samem fileju! Postopek ponovimo na drugi strani ribe, da dobimo dva lepa fileja. Okostje in glavo obdržimo, če želimo skuhati dobro osnovo za ribjo omako ali ribjo juho.

Tako pridobljena fileja čez noč postavimo v hladilnik. Naslednji dan potipamo z blazinicami prstov po mesu, da začutimo kosti, ki so ostale v njem. Odstranimo jih s pinceto. Meso naj bi bilo v teoriji tako brez kosti, a smo pri jedi še vseeno malce previdni. Meso, ki je popolnoma brez kosti, pričakujemo le v vrhunskih restavracijah.

Priprava

Na srednji ogenj postavimo ponev, ki je prevlečena s sredstvom proti prijemanju. V ponev damo žlico oljčnega olja. File posolimo z morsko soljo po delu, kje ni kože. Nato položimo file postrvi s kožo navzdol v vročo ponev. Pečemo od 2 do 3 minute, odvisno seveda od debeline fileja. Pazimo, da ribe ne prepečemo, saj imajo izjemno nežno meso! File obrnemo in pečemo še nekaj sekund, nato ponev umaknemo z ognja in vanjo dodamo žlico masla. Ko se maslo stopi, ga nekajkrat prelijemo čez file, nato pa v ponev stisnemo še malo svežega soka iz polovice limone. Na srednjem ognju s takšno mešanico nato približno minuto nadaljujemo s polivanjem fileja.

File položimo na segret krožnik in postrežemo z omako ali prilogo po želji. Dober tek!

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja