Trije “izumi”, ki so zaznamovali zadnjega pol stoletja muharjenja

Na muharjenje, kot ga poznamo danes, so vplivale različne izboljšave in izumi. Med največje tri uvrščamo znanje o obdelavi kovin, razvoj tehnologije izdelave ribiških palic in razmah plastike.

1. Obdelava kovin

Eden najpomembnejših izumov, ki ni samo ribiški, je sposobnost človeka, da obdela kovino. V neolitiku so za preživetje pri ribolovu uporabljaji osti, trnke pa le poredko. Ti so bili precej primitivni, prazgodovinski lovci na trofeje pa so jih izdelali iz kosti, školjčnih lupin ali kosov lesa. Kovinske trnke zasledimo v literaturi šele v 15. stoletju. Vse do začetka 20. stoletja so bili takšni trnki debeli, težki in za muharjenje le redko docela pripravni.

Znanje o kovinah in njihovi obdelavi je sčasoma omogočilo, da so tudi trnki, ki jih uporabljamo za športni ribolov, tanki, ostri in močni. Samo od drobnega trnka, ki se nam danes zdi samoumeven, je pravzaprav odvisno, da lahko ujamemo kapitalno postrv ali izbirčnega lipana.

Cepljenke, zlepljene iz bambusa, so pričeli izdelovati šele konec 18. stoletja.
Cepljenke, zlepljene iz bambusa, so pričeli izdelovati šele konec 18. stoletja.
2. Razvoj tehnologije izdelave ribiških palic

Prve muharice so ribiči izdelali iz različnega surovega lesa, te pa glede na pričevanja virov niso bile namenjene za metanje, temveč polaganje vabe. V nadaljevanju so muharice izdelovali iz prožnejših vrst lesa, ki je omogočal upogibanje palice in s tem izkoriščanje sile, ki je pri tem nastala, za metanje vabe v daljavo. Cepljenke, zlepljene iz bambusa, so pričeli izdelovati šele konec 18. stoletja.

V vmesnem času so preizkušali tudi različne ribiške palice iz votlih kovinskih materialov, sredi 20. stoletja pa so ugotovili tudi praktične lastnosti palic iz steklenih vlaken.

Moderne muharice so izdelane iz ogljikovih vlaken, ki so pletena, lepljena in hlajena v posebnih hladilnicah. Pravzaprav na tak način izdelujejo večino ribiških palic. Preplet vlaken omogoča prožnost in moč palice. Palica je lakirana, ročaj oblečen v pluto ali plastično maso, obročki pa so keramični.

Zanimivo je, da ribiči v ozkem segmentu še vedno uporabljajo muharice iz cepljenega bambusa. Nekateri ribiči lovijo le z njimi, pravijo, da je les živ in ga zato cenijo bolj od drugih cenejših, lažjih in morda odpornejših materialov.

Eden treh najpomembnejših izumov, ki so bistveno vplivali na muharjenje, je zagotovo plastika.
Eden treh najpomembnejših izumov, ki so bistveno vplivali na muharjenje, je zagotovo plastika.
3. Razmah plastike

Za muharje je morda najpomembnejša novost razmah izdelave in uporabe izdelkov iz različnih plastičnih mas. Če pustimo ob strani njihove nemalokrat vprašljive vplive na okolje, je plastika bistveno pripomogla k razvoju muharjenja. Pečat je zlasti pustila na področju muharskih vrvic in laksa.

Če so nekoč muharsko vrvico izdelali iz konjskih žim in podobnih materialov, predvrvico pa iz črevesja živali, gremo danes v trgovino in kupimo plastične nadomestke. Njihova nosilnost je neprimerno večja, dimenzije (premeri) so pri isti nosilnosti manjši, nega pa je minimalna ali pa (glede na življenjsko dobo izdelka v očeh potrošnikov) sploh ni potrebna.

Plastični izdelki so takoj, ko so prišli na trg, povsem izrinili izdelke iz tradicionalnih materialov, ki so hitro romali na deponijo, podstrešja in zasebne muzeje ribiških zanesenjakov. Poleg vrvic in laksov uporabljamo še kopico drugih plastičnih izdelkov ali izdelkov, katere sestavine izvirajo iz nafte: škatlice za umetne muhe, očala, sredstva za manipuliranje s plovnostjo laksa in umetnih muh …

Če so nekoč muharsko vrvico izdelali iz konjskih žim in podobnih materialov, predvrvico pa iz črevesja živali, gremo danes v trgovino in kupimo plastične nadomestke.

Prepričani smo, da zgornje tri “inovacije” uporabljaš tudi ti. Zanima pa nas naslednje: uporabljaš tudi katere od starih ribiških / muharskih pripomočkov? Če da, katere? Sami včasih poprimemo za bambusovo cepljenko.

Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri oblikovanju bloga smo uporabili vire:

  • Martin, D. (2000). The Fly Fishers Illustrated Dictionary. New York: The Lyons Press.
  • troutster.com
  • Pinterest.com
  • Amazon.com

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja