Tartufi ne rastejo samo v Primorju

Tartufi, v mislih imamo zlasti črne poletne tartufe (Tuber aestivum) so tiste aromatične in okusne gobice, ki so zadnja leta obnorele gurmane od blizu in daleč. Kljub mnenju, da rastejo le v Primorju, pa so ti sadovi za kralje pogostejši kot bi si mislili.

Prijatelj je enega teh aromatičnih gomoljev izkopal kar med ribolovom ob jezeru Mola (pri Ilirski Bistrici). Ne, ni ribiška! Privoščil si ga je “na licu mesta”, z jajci. Verjamemo, da je bila malica nadvse okusna.

Tartufi pa niso pogosti le v toplem Primorju, temveč jih zasledimo širše po Sloveniji (le v visokogorju jih ni). Radi imajo suha apnenčasta tla pod hrasti, kostanji in podobnim toploljubnim drevjem. Ker je tartuf pod zemljo, ga ni enostavno najti; te gobe imajo rade srne in celo veverice (ter nekateri drugi predstavniki divjadi), zato nam je njihova dejavnost dostikrat v pomoč, če za njihovo iskanje ne uporabimo psa ali prašiča.

Vonj je tisti, ki izdaja tartufe. Za črno zunanjostjo se skriva nežna, marmorirana notranjost, ki ima omamno dišečo aromo. Če imamo srečo, da tartuf tudi najdemo, ga samo skrtačimo in shranimo v olivnem olju. Najboljši pa so sveži, predlagamo vam kakšno enostavno jed z jajčnimi testeninami. Pa dober tek in veliko sreče pri iskanju teh gob za kralje vam želimo! 🙂

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja