Koliko napitnine pustite natakarju?

V ameriških filmih redno videvamo, kako gostje dajejo napitnino natakarju ali drugi osebi, ki ponuja storitve. Kako je z dajanjem napitnin pri nas, kako so razširjene in kakšna višina napitnine je primerna?

Napitnino dajemo osebam, ki se ukvarjajo z osebnimi storitvami, denimo frizerju, pedikerju, natakarju, sobarici, nosaču, vodniku, …, ni pa nujno. Dar te vrste naj ne bi bil pričakovana obveznost, temveč priznanje za dobro opravljeno delo.

Višina napitnine je v različnih državah različna

Ponekod je celo obvezna, izražena je v odstotkih in že dodana računu. Predvsem za gostinske storitve je napitnina nek delež zneska računa pijače in hrane. V ZDA je napitnina med 15 in celo 20 % zneska, v Avstriji od 5 do 7 %. Na Češkem znaša napitnina 10 %, na Hrvaškem od 5 % naprej, v Italiji pa od 10 do 15 %. Na Madžarskem damo okoli 10 % napitnine, v Nemčiji od 10 do 15 %, v Srbiji 5 % ali več, na Švedskem pa je postrežnina že všteta, njej pa dodamo 5 % ali več.

V Veliki Britaniji znaša napitnina 10 ali 15 %, te sicer v pubih in diskotekah ne pričakujejo.

Pri nas v Sloveniji napitnina ni strogo določena, v restavracijah in barih pa jo delimo v višini od 4 do 10 % zneska zapitka, še pogosteje pa samo zaokrožimo znesek. Kolikšne napitnine pa dajete vi?

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja