Slasten silvestrski meni

Kot idejo za slastni silvestrski meni predlagamo skutni namaz z drobnjakom, rižoto z jurčki in parmezanom, brancin v soli s pehtranom in čokoladno pecivo z brusnicami. Pa začnimo!

Za novoletno pojedino si lahko privoščimo malce več, a vseeno poskrbimo, da je hrana zdrava in lahka. Količine v meniju smo pripravili za 4 osebe; če je število oseb drugačno kot smo predvideli mi, enostavno delite s 4 in nato množite potrebne količine s številom oseb, ki jih boste gostili.

Pozdrav iz kuhinje in predjed

Pasirano skuto zmešajte s kislo smetano, dodajte žličko sesekljane šalotke, sol in beli poper ter sveže nasekljani drobnjak. Drobnjak lahko po želji zamenjate z zeliščem po lastni izbiri. Namažite na rezine še malce tople bagete (ta ne sme biti prevroča, sicer bosta skuta in smetana spustili vodo, kar ne bo preveč prijetno na pogled).

Namazu lahko dodamo tudi malce zdrobljenega česna, sladko rdečo papriko v prahu, kumino in čili; dobimo t.i. ciganski namaz, ki bo teknil ljubiteljem malce pikantnejših predjedi.

Za rižoto z jurčki in parmezanom bomo poleg primernega riža za rižoto potrebovali še eno veliko čebulo, sol, beli poper, dve veliki pesti posušenih jurčkov, 4 manjše cele zmrznjene prvovrstne jurčke, kos najboljšega parmezana (Reggiano, v sili ga lahko zamenjamo tudi s sirom Grana Padano, nikakor pa ne uporabimo že naribanega generičnega sira iz plastične vrečke), žlico masla, zelenjavno jušno osnovo in oljčno olje.

Rezine suhih jurčkov zdrobimo na grižljaju primerne kose. Namočimo jih v vodi. Na maslu in olju popražimo nasekljano čebulo. Dodamo jurčke in jih dušimo. Dodamo riž, ki smo ga poprej temeljito splaknili, in mešamo nekaj minut, da se navzame masla, gob in olja. Prilijemo jušno osnovo, zajemalko za zajemalko, in kuhamo, da se zgosti. Z mešanjem in prilivanjem nadaljujemo približno 25 minut. Rižoto solimo in popramo po okusu. Serviramo na tople globoke krožnike in posujemo z naribanim parmezanom. Okrasimo z zmrznjenimi prvovrstnimi jurčki (svežih pozimi bržkone ne bomo dobili!), ki smo jih narezali na rezine in zlato popekli v posebni kozici.

Glavna jed

Brancina očistimo, a ne zluskamo. Pustimo mu rep in glavo, seveda pa velikost ribe prilagodimo pekaču, ki ga imamo na voljo. V pekač namestimo peki papir in pripravimo kilogram do dva kilograma grobe morske soli. Na peki papir vsujemo sol, plast naj bo debela približno 2 cm. Na plast soli položimo očiščenega in s krpico osušenega brancina. Nanj vsujemo sol, plast naj bo prav tako debela približno 2 cm. S soljo ribo dobro zapremo, pekač pa položimo v že ogreto pečico. Temperaturo nastavimo na 200 stopinj, ribo v soli pa pečemo vsaj eno uro, odvisno od pečice. Ko bomo pod soljo na predelu glave zagledali rjavo obarvanost, bo riba pečena.

Ko je brancin pečen, vzamemo pekač iz pečice. Sol odstranimo s kladivom, nato pa previdno odstranimo kožo in postrežemo meso, ki je ravno prav slano in sočno zapečeno. Poleg brancina postrežemo krompir v kosih in omako, ki smo jo pripravili v posebni kozici iz svežega pehtrana, masla, soli, popra in smetane za kuhanje.

Sladica

Čokoladni biskvit z brusnicami je zagotovo izjemno okusna in za pripravo izjemno enostavna sladica. V klasičen biskvit vmešamo v rum namočene sesekljane suhe brusnice, kocke pečene sladice pa obogatimo s sladkorjem v prahu in sladko-kislo brusnično marmelado, ki je popolna v kombinaciji s temno čokolado.

Poleg omenjenega menija se priležeta zlata rebula in lahen rose, za zaključek pa močnejši modri pinot ali shiraz. Dober tek, na zdravje in srečno 2023!

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja