S klikom do vnosa in analize uplena

V celotnem ribiškem svetu je zelo pomemben podatek, kaj se v vodotoku dogaja z ribjim živežem. Nimamo pridobljenih podatkov kolikšen procent ribičev je seznanjen z dejstvom, da Pravilnik o ribolovnem režimu v ribolovnih vodah v 7. členu veleva, da smo v Sloveniji pri ribolovu dolžni morebitni uplen takoj vpisati na ribolovno dovolilnico, katero moramo ravno zaradi omenjenih podatkov vrniti upravljavcu ribolovnega revirja, saj je le ta dolžan podatke posredovati za nadaljnjo obdelavo.

Na podlagi naših izkušenj ter pridobljenih statističnih podatkov je dejstvo, da imajo upravljavci velike težave s pridobivanjem le-teh, saj izredno visok procent ribičev, ki se občasno odločijo za ribolov (t. i. turistični ribiči) ni podrobno seznanjen s celotnim, predhodno omenjenim pravilnikom. Glede na dogajanje na trgu ter bliskovito hiter razvoj novitet smo namreč uporabniki primorani stremeti k skoraj popolni uporabniški izkušnji, ki nam omogoča čim hitrejše manevriranje ter opravljanje najnujnejših opravil, kar nas pripelje do tega, da stvari, ki niso nujne, zanemarimo. Posledično nas to pripelje do tega, da se delež tistih ribičev, ki so seznanjeni z vračanjem podatkov, le stežka odločijo, da bodo dovolilnico vrnili na prodajno mesto, saj imajo s tem preveč težav, bodisi je lokacija preveč oddaljena, ali pa je prodajno mesto že zaprto.

Glede na to, da smo v dobi hitro razvijajočih se tehnologij in smo se primorani premikati s časom, smo v platformi ribiskekarte.si razvili tehnološko napredno rešitev, s katero z novimi tehnikami stremimo k pridobivanju podatkov o uplenih. Projekt smo v beta fazi zagnali v poznih poletnih mesecih in smo v tem času pridobili presenetljivo številko, namreč povratno informacijo o uplenu oz. načinu ribolova smo pridobili za približno 80% prodanih dovolilnic.

Spletni obrazec za vpis uplena

Verjetno je sedaj na mestu vprašanje, kako smo to dosegli? Glede na to, da ljudje ne maramo omejitev in pogojevanj, smo za pridobivanje pričeli izkoriščati spletno tehnologijo, s katero prihajamo v stik z ribiči in s komunikacijo skušamo razložiti, zakaj podatke potrebujemo ter jim izredno olajšamo vračilo le-teh, v čemer se skriva bistvo, namreč z enim klikom nas večina z veseljem pripomore k nečemu boljšemu, kar lahko v našem primeru pomeni npr. boljše vzdrževane vodotokov ali kaj podobnega, saj nam povratne informacije iz prve roke povedo največ.

Glede na zastavljene cilje smo že v beta sistemu omogočili več načinov vračila informacij, med katerimi so:

  • takojšen vnos s klikom na povezavo, ki jo ribič prejme preko elektronskega opomnika
  • vnos s klikom na ikono v profilu
  • vnos direktno preko spletnega naslova www.ribiskekarte.si/vnosuplena

Seveda, v prihodnje načrtujemo tudi mobilno aplikacijo, katere pa, zaradi zgodnje faze razvoja celotnega sistema zbiranja uplena, v letošnji sezoni še ne bomo ponudili na trg.

Kot zaključek naj navedem še dejstvo, da sistem upravljavcem voda prikazuje celotno statistiko vnešenega uplena v grafično dovršeni obliki, katera olajša vnos podatkov za nadaljnjo obdelavo, kar so upravljavci dolžni vračati javnim institucijam. Prav tako sistem nudi izvoz v datoteko CSV (vrednosti, ločene z vejico), katera vsebuje vse podatke v grobi obliki in jih lahko uporabljate za lastne statistične potrebe.

Seveda je omenjeni sistem, ki je implementiran v portal RibiskeKarte.si, za upravljavce voda popolnoma brezplačen ter ga bomo v primeru izkazanega interesa v prihodnje nadgradili tudi z grafičnimi prikazi.

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja