Ribolovne sezone v slovenskem morju

Ribolov v slovenskem morju je lahko zelo zanimiv!
Ribolov v slovenskem morju je lahko zelo zanimiv!

Morje, ki spada pod Republiko Slovenijo, je del Tržaškega zaliva. Gre za skrajno severozahodni del Jadranskega morja. Za ta del Tržaškega zaliva velja, da je zelo plitek, povprečna globina je le 17 m in nima močnih tokov. Ta lastnost ga naredi izredno posebnega, saj temperatura vode niha v razponu od 5 do nad 30 stopinj v najbolj vročih poletjih.

Pozna pomlad in poletje

Ljudje, ki med dopustom, v vročih poletnih dneh, namakajo trnke, so žal velikokrat neuspešni. Kar je tudi razumljivo, saj je riba takrat razpršena po morju. Tudi poletje ima svoje čare za ribolov tekom dneva. Sam bi iz obale priporočal ribolov na iglice, ponoči pa ribolov na orade, saj se jate pomaknejo k obali. Iz čolna imamo ob obali več možnosti za ribolov na razne šparide (orade, ribone …) ali če se odpravimo na odprto morje, kjer lahko ciljamo na skuše in delfinke, ki so zelo atraktivne za ribolov na različne tehnike z uporabo umetnih vab.

Za ribolov v slovenskem morju je potrebna dovolilnica, a le za ribiče, ki izvajajo ribolov iz čolna!

Poleti imamo iz čolna ob obali več možnosti za ribolov na razne šparide (orade, ribone …).
Poleti imamo iz čolna ob obali več možnosti za ribolov na razne šparide (orade, ribone …).
Jesen in zima

V hladnejšem delu leta pridejo na svoj račun ljubitelji vijačenja, saj se iz obale uspešno lovijo kalamari (lignji), sipe ter na ustju rek in kanalov brancini. V kolikor pa se odpravimo s čolnom, imamo toliko večjo možnost za uspeh pri ribolovu kalamarov in sip, ulovi večjih ribonov tudi niso redkost, pogosto pa se zadržujejo še večje jate molov, ki so kulinarično zelo zanimivi.

Narava še zdaleč ni črno bela, zato nam je morski ribolov tudi všeč, saj se ribolovne sezone prelivajo med seboj in tako ustvarjajo vedno nova presenečenja in zadovoljstva.

Si že lovil na morju? Deli izkušnjo z nami. Napiši jo v komentar spodaj!

Peter Kodre

seafishingslovenia.com | Peter Kodre, zgodovinar in ljubitelj morja. Ribič od malih nog, uspešen tekmovalec in dolgoletni član slovenske reprezentance za ribolov na morju. Več let uspešno svetoval strankam obalnih ribiških trgovin. Znanje ponuja tudi v praksi, od leta 2013 s svojim čolnom spremlja ljudi na morski ribolov po slovenskem morju.

One thought on “Ribolovne sezone v slovenskem morju

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja