Kaj ne sme manjkati v muharskem telovniku?

Tudi ti že nestrpno čakaš sonce, toplejše vreme, pomlad in muharjenje? Obdobje do 1. marca, ko je v nekaterih revirjih že dovoljen ribolov postrvi, lahko izkoristiš za temeljito pripravo svojega muharskega telovnika. Preveri, kaj vse ne sme manjkati v njem.

Pri učinkoviti organizaciji muharskega telovnika ali druge priprave, ki jo uporabljamo za shranjevanje ribiških potrebščin, sledimo željam po dostopnosti, urejenosti, učinkovitosti in hitrosti. Pri sebi moramo imeti vse, kar potrebujemo za vsaj nekajurni ribolov v revirju, kamor se podajamo. Prav tako moramo meti potrebščine urejene in pospravljene, da vemo kje so, da jih lahko hitro najdemo in uporabimo.

Dobro je, da imamo potrebščine urejene in pospravljene, saj jih tako lahko hitro najdemo in uporabimo.
Organizacija v telovniku vsestranskega muharja

Česa vse ne smeš pozabiti? Vsekakor na umetne muhe, predvrvice, škarjice za stiskanje in rezanje, priprave za obtežitev predvrvice, indikatorje prijema in sredstva za lažje sušenje muh (prah, olja, amadou, …). Priporočljivo je, da imaš s seboj tudi sončna očala, rezervni kolut za kolesce, podmetalko, ki jo pritrdiš na zadnjo stran, sredstvo za zaščito ustnic in kože (zlasti poleti in v vetrovnem vremenu), svetilko, vsaj malo pitne vode in prigrizek.

Nepisano pravilo veleva, da ene in iste izdelke hranimo na istih mestih. Tako jih hitreje najdemo in vzdržujemo red v telovniku. Večje kose pospravimo v večje žepe spredaj ali na notranji strani, manjše pa v manjše predalčke, ki se navadno nahajajo v zgornjem delu telovnika.

Ker ne uporabljamo celotnega nabora muh hkrati, damo vzorce, ki jih pogosteje uporabljamo, v posebno škatlico, to pa v večji žep na sprednji, enostavno dostopni strani telovnika. Umetne muhe, ki jih uporabljamo redkeje, imamo zložene posebej; navadno hranimo suhe muhe v posebni škatli, v drugi posnetke ličink in v tretji potezanke. Klešče in škarjice, ki jih uporabljamo najpogosteje, pripnemo na podaljšek na sprednji strani telovnika.

Primer lepo urejene škatlice s posnetki ličink.
Za ljubitelje muharjenja s posnetki ličink

Na prvo mesto uvrščamo potrebščine muharjev, ki lovijo s posnetki ličink, saj smo mnenja, da jih je največ. Ta del muharjenja je verjetno tudi najbolj razvit, kar se kaže v številu in pestrosti pripomočkov zanj.

Poleg različnih vrst posnetkov ličink (nimf) moramo omeniti številne zanimive oblike predvrvic. Ribič se lahko odloči za običajno sestavljeno predvrvico, kupljeno konično (katere debelina pada proti umetni muhi) ali predvrvico za češki in francoski način ličinkarjenja. Katero uporabiti, se odloči sam, dobro pa je, da jih ima čim več s seboj (izbira predvrvice je odvisna tudi od palice, ki jo uporablja, a o tem morda kdaj drugič). Predlagamo, da jih shrani v poseben predal, kjer so v ločenih kolutih tudi navitja laksa.

Pozabiti ne smemo na indikatorje prijema; glede na vrsto vodotoka, vodostaj in druge okoliščine bo ribič uporabil penaste, cofaste, v obliki plovčka ali posebne plavajoče paste. Vse vrste indikatorjev hranimo na enem mestu.

Poleg omenjenega bo muhar potreboval tudi različne pripomočke za obteževanje muh; svinčene šibre, volframovo pasto ali kaj tretjega.

Dobra stara suha muha

Slaba novica: ulovljene ribe bodo v povprečju nekoliko manjše kot pri ribičih, ki lovijo s posnetki ličink ali potezankami. Dobra novica: oprema, ki jo potrebuje muhar s suho muho, je najbolj miniaturna od vseh.

Ribiču priporočamo, da ima s seboj nekaj tankega laksa za trnico, škatlico s par posnetki, v katere verjame, amadou ali kateri drugi pripomoček za sušenje muh, klešče z možnostjo rezanja in podmetalko. Priporočamo tudi sredstvo za razmaščevanje trnice. Vse omenjeno lahko z lahkoto pospravi v en, največ dva žepa na sprednji strani telovnika, ki sta ribiču najhitreje in najenostavneje dostopna.

Poleg telovnika lahko uporabiš tudi t.i. sling ali kateri drugi pripomoček za shranjevanje muharskih potrebščin. Več o tem lahko prebereš v BLOGU.

Smo na kaj pozabili? Sporoči nam v komentar spodaj. Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri oblikovanju bloga smo uporabili vire:

  • Gink and Gasoline
  • Fly Fish Food
  • Maxcatch Fishing

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

4 thoughts on “Kaj ne sme manjkati v muharskem telovniku?

  • pri 6:52
    Permalink

    Več ali manj je uporaba “plovčkov” in dodatne obtežitve nimf PREPOVEDANA?????

    Odgovori
    • pri 7:00
      Permalink

      Kako več ali manj? V nekaterih revirjih so dovoljeni!!! Ne posploševati ker bo zmeda med ribiči. aj piše na karti kaj je dovoljeno in kaj ne….

      Odgovori
  • pri 23:40
    Permalink

    Osebno sem pristaš chest pack-a že vrsto let in je super praktična zadeva. Že po nekaj ribolovih ugotoviš, kako neroden je dejansko telovnik.

    Odgovori
    • pri 6:49
      Permalink

      Hvala za komentar. Res je, kar pravijo: “manj je več”.

      Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja