Ribolov na ribniku Pivola

Pivola, majhno in simpatično, tako nekako bi lahko opisal moj prvi kratki ribolov na ribniku Pivola.

Prebujal se je lep sončen dan, jaz pa sem posedal ob oknu z jutranjo kavico in užival prve sončne žarke. Z ženo sva se pogledala in skoraj hkrati sva pomislila isto. Radi bi šel na ribolov. Ni ji bilo treba dvakrat reči in že sem pakiral v avto najnujnejše. Ker sem se za ribolov odločil precej na hitro, ob jutranji kavici, nisem imel časa za priprave, a na srečo imam vedno nekaj kupljenih zadev v rezervi, seveda tudi domačih. Sedaj je bilo samo vprašanje, kam?

Odločil sem se, da grem na ribnik Univerze Pivola, ki sem si ga pred nekaj dnevi na hitro ogledal. Prijatelj ga je zelo hvalil, pa me je začel mučiti firbec, da bi tam poskusil srečo tudi sam. Ker gre za bolj majhen ribnik, ki ga mnogi ribiči hvalijo zaradi urejenosti in lepih rib, sem se pač odločil, da tudi sam poskusim srečo na tej vodi.

Hitro sem prispel do ribnika po poti, ki vodi skozi čudovit drevored. Sonce je že lepo obsijalo ribnik in videti je bil pravljično v rahli jutranji rosi, ki se je na travi svetila kot biserčki. Komaj sem čakal, da si najdem mesto in nastavim vabe. Pozicij nisem kaj dosti izbiral, na ribniku pa je bil le en ribič. Odločil sem se , da se postavim kar eno mesto naprej od njega in sem se tako usidral na poziciji 5 od hiške naprej. Med pripravami sem se tudi zapletel v pogovor z ribičem in kaj kmalu sva ugotovila, da imava nekaj skupnega in takoj sva postala prava prijatelja.

Dovolilnico za ribolov na ribniku Pivola lahko kupiš TUKAJ.

Ribolov

Ker sem želel preizkusiti domače čili bojlije, sem se odločil, da poleg kuhane koruze in ječmena dodam še nekaj teh bojlijev v celem in nekaj zdrobljenih. Pozicijo sem nahranil in nastavil vabe. Enkrat čili bojli, drugič sladka koruza.

In glej ga zlomka, po približno 10 minutah sem zaslišal prvi pisk in ujel lepega manjšega krapa. Srce mi je zaigralo, veselje pa je bilo veliko. Nisem še prav rešil prvega krapa, je tudi prijatelju Tomažu riba pričela delati in tudi on je ujel prelega albina. Bila sva vesela, še posebej ko mi je Tomaž zaupal, da od prejšnjega večera od 21. ure naprej ni bilo nikakršnega odziva. Vse do takrat, ko sem prišel jaz, in to je bilo okoli 7.30 zjutraj. Prinesel sem mu srečo, je dejal.

Ponovno sem nastavil vabe in se odločil, da popijem še nekaj svoje kave iz termovke, a se je riba odločila drugače. Že med nalivanjem kave ponovni prijem. Ujel sem še enega lepega krapa. Vse to se je dogajalo skoraj ves čas, vmes so bila obdobja, ko je bil popoln mir, potem pa iznenada zaslišiš piiiiiiiiiipp …

Krapi tukaj res ne delajo nežno, če se odločijo za pobiranje, poberejo vabo kar konkretno in največkrat ne boste slišali kratkega piska in nato ponovnega. Tu sem imel občutek, kot da sem na štartu za F1, ko je vaba bila v ustih, poln zateg v eno in slišal se je samo neprestan pisk in petje kolesca. Krapi so lepi in zdravi, povprečne teže se gibljejo od 4 do 8 kg in so tudi precej bojeviti. Najdejo se tudi krapi, težki do 20 kg. Veselilo me je, ko je eden izmed ribičev kasneje takšnega ujel, in to na plovec. To je bila borba!

Narava

Okolica ribnika me je zelo pritegnila, veliko je rož, okolje je urejeno in čisto. Račke, ki jih ima čuvaj na ribniku, pa dodajo še pridih čarobnosti. Njegov kuža Boki je nežen velikan, ki prijazno pozdravi vsakega obiskovalca in jih čez dan večkrat obišče ob vodi in prosi za kakšen grižljaj. Ribiči, ki se tam srečajo, se radi hitro zapletejo v prijazen pogovor in govorijo o ribiških zgodbah, tako da je smeh zagotovljen. Prijetna družba in zelo prijazen čuvaj, ki rad pomaga z nasveti, naredita ta ribnik zelo privlačen za ribiče.

Čeprav nisem ljubitelj majhnih ribnikov me je ta presenetil in priporočam ga vsakemu, ki bi se rad nalovil, a mu čas ne dopušča več kot kakšen kratek ribolov. V miru sem užival v naravi in opazoval oblake, kako hitijo čez obronke Pohorja. Sonce je počasi pričelo zahajati in pospravil sem svoje stvari, se poslovil od prijateljev, ki sem jih spoznal čez dan, in se poln prelepih vtisov odpravil proti domu. Pivola midva se zagotovo še vidiva!

Boris Dajčman

Dovolilnico za ribolov na ribniku Pivola lahko kupiš TUKAJ.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja