Rdeča pika pri lovu

Ko govorimo o t.i. rdeči piki, imamo v mislih pogovorno ime za optične naprave, ki so v pomoč strelcu. Omogočajo hitro merjenje pred strelom, delujejo pa brez klasičnega križa, temveč ponujajo strelcu rdečo piko, ki je podnevi vidna praktično v vseh svetlobnih pogojih, tudi na zelo svetli oziroma beli podlagi. Zakaj je rdeča pika postala tako priljubljena?

Včasih so rdeče pike uporabljali vojaki in drugi poklicni strelci, danes pa so izjemno priljubljene tudi med lovci. Rdeče pike ločimo na tako imenovane refleksne vizirje, na rdeče pike v zaprtem ohišju in širokokotne daljnoglede. Slike ne povečajo, z njimi pa je mogoče meriti z obema odprtima očesoma.

Rdeče pike se obnesejo na bližjih razdaljah in ko streljamo na premikajočo se tarčo; takrat klasični daljnogledi odpovejo, saj imajo izjemno ozek kot pogleda. Še posebej so rdeče pike primerne za strelce, ki imajo malo težav z vidom; pred strelom imamo odprti obe očesi, z enim opazujemo tarčo, z drugim rdečo piko. Sliki se združita v možganih, hkrati pa je vidni kot “normalen” oziroma običajen kot pri navadni hoji. Strelec je zaradi vsega omenjenega veliko bolj zanesljiv in sproščen.

Primerne so za risanice in gladkocevno orožje; kakovostnejše zdržijo tudi konkretne odsune močnih kalibrov, so vodoodporne (recimo do 1 metra), nudijo dolgotrajno delovanje z eno baterijo in omogočajo več ravni jakosti osvetlitve za zadostitev kar se da različnim svetlobnim pogojem.

Foto: sportingclassicsdaily.com

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja