Psi za jamarjenje

Izurjeni terierji so priljubljeni lovski psi – jamarji

Kot smo pisali pred časom, gre pri jamarjenju za način lova nekaterih manjših predstavnikov divjadi, denimo lisic in jazbecev. Katere pasme psov pa pri tem lovu najpogosteje uporabimo?

Kot pravijo lovci, imajo v lovskih družinah več pasem psov za jamarjenje. Ti psi so zelo tekmovalni in jih zato lovci spuščajo posamično, sicer bi se lahko zgodilo, da se spopadejo tudi med seboj, so namreč zelo ljubosumni.

Jazbecu naj bi bili najbolj kos foksterierji; pri tem opozarjajo, da so lahko jack-russell terierji premajhni in preveč bojeviti. Zaradi oblike telesa so za jamarjenje zelo primerni različni jazbečarji. Tudi širše, ne le med lovci, so priljubljeni valižanski terierji, gomilarji in kratkodlaki skyjski terierji. So majhni, okretni in zelo inteligentni.

Če imamo terierja doma in ga ne vzgajamo s spodbujanjem lovskega nagona, bodimo pozorni na redno čiščenje dlake. Pes se rad valja po tleh, prst pa se hitro posuši in škoduje dlaki in koži. Čiščenje dlake je tudi pomembno za utrjevanje vezi med psom in lastnikom. Če je pes pogosteje na toplem, bo zaradi tega izgubil nekaj dlake, kar pa ne bo vplivalo na njegovo osebnost.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja