Borba s slano vodo

Če ljudje ali večina drugih kopenskih bitij pijemo morsko vodo, postanemo še bolj žejni (dehidrirani). V njej je namreč približno 3,5% soli, ki je ne znamo predelati in izločiti brez posledic. Toda številne živali, ki živijo v morjih, so se tamkajšnjemu okolju prilagodile in razvile načine za prečrpavanje odvečne soli, medtem ko uspešno ohranjajo ravnovesje vode v telesu.

Ribe

Voda vedno teče iz območij z višjo koncentracijo na območja z nižjo koncentracijo vode, da izenači ravnovesje. Koncentracija vode znotraj ribe je višja kot v samem morju, ker je le-to tako slano. Ta pomembna fizikalna lastnost se v praksi vidi tako, da večina morskih rib redno izgublja vodo skozi škrge in kožo. Voda odteka v morje.

Ker ribe izgubljajo vodo, morajo veliko piti, da ostanejo hidrirane. A hkrati je slana morska voda edina voda, ki jo lahko zaužijejo. Da bi se znebile presežne soli, ribje ledvice črpajo veliko soli v urin. Na tak način se je znebijo.

Morski psi

Vse soli, ki se nahajajo v morjih, lahko povzročijo živim bitjem, ki tam živijo, precej komplikacij. Vsako od njih se z izzivom življenja v morju spopada drugače. Morski psi, na primer, obvladujejo slano vodo z ustvarjanjem velike količine sečnine. Ta snov, proizvedena v telesu morskega psa, uravnava ravnovesje z veliko količino soli v morski vodi. V slednji je prav takšna koncentracija soli, kot v telesu morskega psa. Pri ribah takšen sistem ne deluje, saj nimajo posebne žleze (nahaja se v bližini anusa), ki izloča soli.

Tako! Zdaj veš, kako lahko v slanem morju preživijo ribe in morski psi. Dober prijem ti želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri oblikovanju bloga smo uporabili vire:

  • publicdomainpictures.net
  • amnh.org

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja