Prihaja jesen

Nedavno so šolske klopi ponovno zasedli učenci in dijaki, poletne počitnice so za marsikoga prehitro minile. Tudi shladilo se je, z Alp je zavel mrzel veter, ki nas opominja, da prihaja jesen. Za ribolov je to lahko prav prijeten letni čas, ko ribiči najpogosteje lovimo krape, lipane, belice, zlasti pa ščuke in ponekod v oktobru tudi že sulce. Prihaja čas velikih plenilk. Septembra so še idealni pogoji za ulov poslednjih potočnih in soških postrvi letošnje sezone. Za vas smo pripravili pregled nekaterih revirjev, ob katerih vas septembrski ribolov ne bo razočaral.

Dogodivščine ob vodah, kakovostni ribolovni revirji in ulovi, ki se jih boste spominjali vse življenje, so na portalu RibiskeKarte.si le klik stran. Naj vas dež in nižje temperature, ki so navadno značilne za jesensko obdobje, ne odvrnejo od ribolovnih užitkov.

potocnica_ljubljanica
Domorodna potočna postrv iz Velike Ljubljanice.

Kaj ribiči najraje lovimo v tem bogatem letnem času? Septembra je aktualen ribolov postrvi – potočnih in soških, oktobra se namreč že začne njihova drst, ko jih pustimo pri miru, da opravijo svojo skrb za potomstvo. Zelo dobri ribolovni revirji za potočne postrvi so Tržiška Bistrica, izvirni del reke Ljubljanice, Obrh pri Ribnici in Meža na Koroškem.

vipavska-78cm
Velika soška postrv iz reke Vipave.

Za ribolov soških postrvi vam toplo priporočamo reko Vipavo, zlasti del RD Ajdovščina, ribolovni uspehi za temi domorodnimi lepoticami pa ne bodo zaostali niti v odseku, s katerim gospodarijo v RD Renče.

gramoznica-buncani
Čudovit luskinar iz gramoznice Bunčani.

Ljubiteljem krapolova priporočamo obisk jezera Sveta Trojica pri Lenartu v Slovenskih goricah, gramoznice Tržec pri Ptuju in gramoznice Bunčani pri Vučji vasi blizu Murske Sobote. Amurje boste zaradi hladnejše vode težje ujeli, toda veliki krapi so še zelo aktivni.

11214388_1124413034252153_6817533300156214227_n
Velika ščuka iz Ljubljanice. Foto: B. Kosmač.

Jesen je odličen čas za ribolov velikih plenilk, zlasti ščuk in smučev. S prvimi visokimi vodami se sčistijo rečne struge in vodno rastlinje, ki je junija, julija in avgusta močno poganjalo, prične izginjati. Na svoj račun pridejo ljubitelji vijačenja v stoječih in tekočih vodah. Za ulov velike ščuke je zadnja leta ponovno zelo priljubljena reka Ljubljanica in njen desni pritok Iščica. Kapitalne ščuke živijo tudi v Trbonjskem jezeru (zajezitev reke Drave na Koroškem) in v reki Savi (jezero pri Mavčičah).

Raziskujte vaše priljubljene domače revirje, v želji po ulovu velikih rib ali novih dogodivščinah pa se podajte tudi v druge ribiške družine. Kjerkoli že boste lovili, vam želimo, da bi se imeli lepo.

Lep (skorajda jesenski) pozdrav in dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

P.S.: Kapitalne ulove delite tudi z drugimi! Pošljite nam fotografijo in osnovne podatke o vašem kapitalnem ulovu in objavili ga bomo v posebno rubriko, ki je priljubljena in zelo obiskana: ribiskekarte.si/kapitalni-ulovi.

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja