Prepozni smo, biosfera je nepopravljivo poškodovana

Biosfera, celota vseh ekosistemov na Zemlji, ni več stabilna. Človek je s svojim delovanjem, predvsem v zadnjih 200 letih, tako spremenil razmerja med živimi bitji in povečal svoj vpliv na planet, da stanje ne samo da ni več vzdržno, temveč ga tudi ni več mogoče popraviti.

Še posebej zaskrbljujoče novice prihajajo iz Amazonije, kjer naj bi ljudje tamkajšnji gozd izsekali do te mere oziroma ga spremenili tako, da se ne more več obrasti in si opomoči. Nekatera območja v tem deževnem gozdu in še nekaterih drugih po svetu naj bi že dosegla točko preloma.

Vloga deževnih gozdov je predvsem v shrambi ogljikovega dioksida in proizvodnji kisika. Zemlja jih mora imeti, da je njena biosfera stabilna, sicer se krhko ravnovesje poruši. A kljub temu, da gozdove, še zlasti tistega v Amazoniji, potrebujemo, jih domačini izsekavajo za namen industrije in ustvarjanja dobičkov. V Amazoniji raste ogromno dragocenega in kakovostnega lesa, ki ga različna podjetja pridobivajo za izdelke, ki jih nato izvažajo po celem svetu. Na opustošenih območjih nadaljujejo z rudarstvom in kmetijstvom. Samo letos so v amazonskem deževnem gozdu zabeležili več kot 33.000 požarov, kar je več kot 5000 več kot v istem obdobju lani.

Težave se zaradi izsekavanja vidijo tudi na poškodovanih tleh, ki si le težko opomorejo, saj so izpostavljena močnemu dežju in vetru. Nepopravljivo škodo predstavlja tudi izguba biotske pestrosti, živali se umaknejo ali celo izumrejo, rastlin ni več, namesto njih prevladujejo plantaže monokultur.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja