Pomen kolagena

Kolagen je splošno poimenovanje za posebne strukturne proteine (beljakovine) v človeškem telesu. Pravzaprav jih je kar 28, vsi pa dajejo oporo in obliko. Med vsemi človeškimi beljakovinami je kolagena kar 30 %, gradi kožo, mišice, vezivna tkiva in sklepni hrustanec.

Gre za izjemno pomembno beljakovino, ki že na celičnem nivoju skrbi za strukturo, oporo in stabilnost. Telo samo proizvaja kolagen, vendar se njegova proizvodnja po 20. letu bistveno upočasni. To opazimo najprej na koži, ki se prične gubati, postane bolj suha. Lasje se tanjšajo in postanejo lomljivi, nohti prav tako.

Kolagen ima veliko vlogo pri gibanju, saj gradi sklepe in vezno tkivo. Tako se zmanjšana količina kolagena pozna pri oteženi sposobnosti gibanja, včasih tudi pri bolečinah v sklepih. Za nadomeščanje manjkajočega kolagena zato strokovnjaki predlagajo prehransko nadomestilo v obliki kolagena. Ta izvira iz goveda in rib, na voljo pa je v prahu ali kot raztopina.

Prehranska dopolnila se v določenih okoliščinah splačajo, a nikakor ne smemo pozabiti na zdravo prehrano. Vsak človek naj bi na dan zaužil od 1,5 do 2 g beljakovin na kilogram telesne teže ter tako pomagal telesu, da samo proizvede dovolj kolagena ali vsaj več, kot sicer. Predvsem bo kolagen prišel prav športnikom in starejšim od 50 let.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja