Ostrige, okusen priboljšek za sladokusce

Številni imajo do ostrig predsodek, češ, da se lahko z njimi zastrupijo. Seveda je izjemnega pomena, da so te okusne školjke sveže in vzete iz okolja, ki je čisto, voda pa neoporečna. Vsi, ki se opogumijo in ostrige poskusijo, jim ni žal, saj gre za okusen in zdrav priboljšek.

Ostrige so školjke, ki rastejo v večjih količinah, pritrjene na podlago. Odpremo jih s posebnim nožem, prerežemo mišico, ki jih povezuje z lupino, in navadno najprej zaužijemo surove. Tradicionalno se k ostrigam poda pikantna omaka ali le nekaj kapljic limone.

Pacifiške ostrige, ki so na svetu med vsemi ostrigami najpogosteje gojene, so manjše in malce bolj sladke. Ostrige Kumamoto so še manjše in še slajše, okus opisujejo kot lešnikast, prijeten, ne zelo slan. Kot namiguje že ime, rastejo predvsem na Japonskem, tam jih izjemno cenijo.

Atlantske ostrige so večje in značilne za obale Atlantika, predvsem predele ob Long Islandu. Izjemno priljubljene so tudi v ZDA, medtem ko so v Evropi najbolj razžirjene ostrige Beloni. Te imajo bolj slan in oster okus. Poznamo še večje olimpijske ostrige, ki imajo bolj mesnato sredico in slajši, kovinski pookus.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja