Ribolov v pasjih dneh

Muharjenje postrvi, lipanov in drugih rib, ki ljubijo zmerno klimo, je v vročih dneh lahko zelo zahtevno. Pripravili smo nekaj napotkov, ki bodo zagotovo prispevali k vašemu ribiškemu uspehu tudi v pasjih dneh.

Muharske ribe, pa tudi večina vsem ostalih ribolovno zanimivih vrst pri nas, ljubijo zmerno klimo. V hladni vodi se kisik lažje raztopi, ribe pa so le v takem okolju sproščene in se normalno prehranjujejo.

Lepa nagrada za vztrajnost v pasjih dneh

Ko voda preseže 22 stopinj celzija, raven kisika v vodi in v telesu rib tako pade, da se te navadno prenehajo prehranjevati. Navedeno velja za tekoče revirje, v jezerih je malce drugače. Tam se voda “stratificira”, različne plasti imajo različno temperaturo in temu primerno se tudi porazdelijo jate rib. Zaradi navedenega ribe v vročih dneh niso tam, kjer smo jih sicer vajeni, temveč se umikajo v prijetnejša okolja oziroma območja.

V pasjih dneh se bodo ribe umaknile v senco ali k dnu in prenehale s prehranjevanjem. To ne pomeni, da bodo popolnoma nedejavne. Njihovo zanimanje za hrano bo večje zjutraj, še posebno pa zvečer, ko se bo pričelo hladiti.

Izkušeni muharji bodo v vročih dneh poiskali kotičke reke, kamor se ribe umaknejo. To je navadno globlje v tolmunu, v senci obrežnega rastja, blizu podvodnih ovir, kjer je več sence … Če poznamo podvodne izvire, nam lahko to pomaga, da bomo lažje našli ribe, ki se hodijo tja “hladit”. Zanimiva področja so tudi pod jezovi, kjer se voda meša in se vanjo lažje raztopi malce več kisika.

Ribičem predlagamo, da se v zelo vročih dneh za vodo odpravijo le zgodaj zjutraj in pozno zvečer. Prav tako je pomembno, da se v tem obdobju še posebej posvetimo dobrobiti rib. Izogibamo se lovu podmerskih primerkov, z vsemi ulovljenimi ribami pa ravnamo izjemno previdno. Zaradi toplote so podvržene šoku, zato jih ves čas poskušimo zadržati pod gladino. Najbolje je, da zapeto ribo zajamemo v podmetalko, v njej odstranimo vabo in čim prej izpustimo nazaj (seveda v kolikor se ne odločimo za uplen).

Na večer, ko se ozračje prične hladiti, bodo ribe aktivnejše. Dobra novica je, da je v času poletja ob in v vodi obilje hrane, zato lahko ribič izbira med številnimi vabami (oziroma umetnimi muhami). To mu zelo popestri ribolov, kar pa je izjemna prednost.

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja