Osnove vijačenja z mehkimi vabami

Vsem, ki si želijo začeti z vijačenjem predlagam, da naj to storijo z mehkimi vabami. Poleg tega, da so zelo efektivne in v večini primerov tudi nezahtevne pri samem vodenju, so tudi cenovno zelo ugodne, kar pomeni, da nam ne bo žal vsake, ki bo ostala za skalo ali vejo. Seveda njihova cena sorazmerno narašča s težo in opremljenostjo (svnici, trnki, ropotuljicami,…).

Če se odločimo za nakup nemontiranih vab, moremo te pred ribolovom pravilno opremiti s trnki. Glede na željeno predstavitev se odločimo ali bomo silikon poslali v globine s težkimi jigi, v srednje plasti lahkimi jigi ali želimo vabo predstaviti v zgornjih plasteh vode. Pri večjih vabah je dobro če poleg samega enojčka dodamo še dodaten trojček ali dvojček, ki ga montiramo na predvrvico ali kar na sam jig. Pri tem pazimo, da le tega fiksiramo tako, da nam ta ne pobegne s trnka. Lahko se odločimo tudi za tako imenovano “weedless” navezo, kjer trnek postavimo tako, da je konica le tega skrita ob robu same vabe, kar nam omogoča vodenje le te mimo vej in trave brez zapletov in zatikov.

silikon_montaza

Pri montaži vab je pomembna pravilna izbira velikosti trnka kot tudi pozicjoniranje le tega. Pred nameščanjem položimo izbrani trnek ob sam silikon ter si označimo mesto izhoda le tega. Ko vabo nabadamo na trnek, sledimo obliki trnka s čemer preprečimo poškodbe in raztrganine na samem silikonu.

silikon_namestitevjig

Same silikone lahko vodimo na številne načine:

  • tik ob dnu,
  • s poskoki (med vlečenjem ali na mestu z dvigi in spusti palice povzročimo skakanje vab)
  • spusti po strmi brežini (rahlo povlečemo in počakamo, da se vaba dotakne dna, nakar nadaljujemo z vlečenjem)
  • sunkovitimi potegi in spusti, kjer skušamo simulirati ranjene ribe
  • z vlečenjem ob vodni gladini s občasnimi postanki
  • itd.

vodenje silikonov

Mehkih vab oz. “silikone” pa ne uporabljajo samo začetniki, saj zaradi svoje mehke sestave odlično (ene bolj kot druge) oponašajo razne ribe in ostale prehrambene “artikle” predatorjev (žabe, rake,…), ki so prevarale že številne kapitalne ribe.

Poleg številnih dobrih lastnosti pa imajo mehke vabe, tako kot vse stvari, tudi nekaj negativnih. Med njimi je verjetno največja ta, da niso preveč obstoje in se zelo rade poškodujejo. Seveda jih lahko popravimo z raznimi segrevanji oz. lepljenji, vendar pri tem tvegamo spremembo akcije le teh, kar jih lahko naredi manj oz. neuporabne.

Za konec pa še en nasvet. Če pri lovu na mehke vabe začutite prijem oz. udarec za katerega niste prepričani ali je šlo za ribo ali oviro, pred ponovnim metom poglejte ali ima vaba nove sledi zobov ter se s tem prepričajte za kaj je šlo.

 

Lep pozdra in dober prijem,

Jure

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja