Okusne pečene papaline

Papalina je vrsta majhne morske ribe, ki sodi v skupino sardel. Naseljuje severovzhodni del Atlantika, obale Maroka, Sredozemsko morje in Črno morje. Na Jadranu je pogostejša v njegovem severnejšem delu, rada pa ima območja z manj slano vodo, zato se drži blizu ustij rek.

Papaline dosežejo velikost od 10 do največ 25 cm. So zelo podobne sardelam, le da nimajo lusk, prav tako pa nimajo temne pege na bokih. Imajo nežno meso blagega okusa. Ker se prehranjujejo s planktonom, so pri dnu prehranjevalne verige, njihovo meso pa vsebuje najmanjšo mogočo vsebnost toksinov.

Priprava

Najbolje, če kupimo sveže ribe, vendar bodo dobre tudi zmrznjene, čeravno niso tako okusne. Ribice splaknemo pod hladno vodo in očistimo tako, da odstranimo glavo in drobovje. Če ne marate hrbtenice, ki je sicer drobna, odstranite tudi to, a pazite, da ne boste uničili mesa, ki je zelo nežno. Očiščene ribice lahko nato pokapate z limoninim sokom, lahko jih potopite v marinado po želji ali pa le posujete z moko (navadno pšenično, koruzno) in ocvrete v olju. Sami jih radi pripravimo v parmezanovi skorjici.

Papalina pa ni priljubljena le med gurmani, temveč tudi med ribiči, saj to majhno “plavo” ribo radi uporabijo kot vabo za lov večjih plenilskih rib, denimo tune, palamide in skuše.

Foto: Pixabay

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja