Odličen čas za ribolov belic

Druga polovica februarja je za ribiče na prvi pogled razmeroma dolgočasna. S sezono ribolova sulcev smo zaključili, do pričetka prave muharske sezone pa je še daleč. V resnici je lahko tudi sivo vmesno obdobje za preživljanje ob revirjih, zlasti tistih tekočih, posebno zanimivo. Do 1. marca lahko namreč zelo uspešno lovimo različne belice, zlasti podusti, platnice, ogrice, mrene in klene. Izkoristite ugodne vodostaje in sprejmite izziv. Ribolov rečnih krapovcev sploh ni tako enostaven, kot se zdi na prvi pogled, belice pa so lahko tudi izjemne borke.

dsc_0393a-mediumZdi se, da ribiči odrivajo belice v drugi plan. V prvi vrsti so zanimivi sulci, krapi, postrvi in lipani, druge ribe pa so kar malo pozabljene. Domorodne belice, med katere štejemo platnice, podusti, mrene, ogrice, klene in še nekatere druge ribje vrste, so za domače vodne ekosisteme izjemnega pomena. Med domačimi ribiči so na žalost nemalokrat pozabljene. Toda to je brez razloga. Belice ni lahko ujeti, so velike borke in na splošno velik izziv za ribiča. V zadnjih nekaj dneh smo priča umirjanju vodostajev rek, zato je ribolov manjših rečnih krapovcev zelo aktualen. V blogu smo napisali nekaj nasvetov in idej, kako se lotiti njihovega ribolova.

Izbira ribolovnega mesta

Ena najpomembnejših stvari pri ribolovu belic je pravilna izbira ribolovnega mesta. Kadar se lotimo podusti, mren in drugih rečnih krapovcev, ni nič brez razloga. Najprej dobro premislimo, kje živijo ribe, ki jih želimo loviti. Podusti in ogrice imajo rade srednje hiter vodni tok, zato se jih bomo lotili na začetku ali na koncu tolmunov. Mrene se zadržujejo v močnejših rečnih tokovih, zato jih lovimo povsod tam, kjer je tok močnejši in kjer hkrati še lahko lovimo z normalnim priborom. Klenom in platnicam prija počasna in mirna voda, njihov ribolov je najuspešnejši na sredi večjih tolmunov.

dsc_0445a-mediumVse naštete ribje vrste ljubijo obilje hrane. Najpogosteje strgajo z gobčki vodni mah, požirajo pa tudi drobne polžke, ličinke, obvodne žuželke, deževnike in druge dobrote. Ne uprejo se niti ribičevemu krmilu. Obožujejo rastlinska in živalska krmila, kruh ali polento in druge dobrote.

Pomen krmljenja

Pravijo, da je pri beličarjenju krmljenje polovica uspeha. Ko ste izbrali primerno ribolovno mesto, ribe nakrmite. Tako boste zagotovili, da bodo vedno tam, kjer jih lovite. Ni nujno, da namečete v vodo na desetine kilogramov krmil. Dovolj bo, če od časa do časa na ribolovno mesto vržete pest vaše priljubljene mešanice. Krmilo naj pada na mesto, kjer potuje vaša vaba. Če je tok močnejši, krmite višje po toku, da lahko krmilo potuje z vodnim tokom navzdol. Če je tok počasnejši ali če ga sploh ni, mečete krmilo tja, kjer ste nastavili vabo s plovcem ali obtežilnikom.

Beličarjenje ali talni ribolov?

Precej ribičev je v dilemi, na kakšen način se lotiti ribolova belic. Nekateri prisegajo na ribolov s plovcem, drugi na talni ribolov. Resnica se skriva nekje vmes. Če obožujete opazovanje plovca, se tej ljubezni nikar ne odpovejte. Gre namreč za izjemno intenziven način ribolova, primeren zlasti za ribolov podusti. Če je voda hitrejša, je ta način ribolova za belice še toliko primernejši. Ribolov z obtežilnikom priporočamo vsem ljubiteljem mren, podusti, ogric in klenov, ki si želijo lagodnejšega ribolova. Opazovanje plovca pri tem načinu ribolova ni obvezno.

dsc_0245a-mediumNameščanje vab

Najpogosteje lovimo s trnki, ki so neposredno povezani s plovcem. Nanje natikamo kruh, kostne črve ali različne paste. Vsi, ki lovimo na dnu, uporabljamo kraparski sistem z laskom. Nanj natikamo koruzo, kostne črve ali sir. Glede natikanja vab pri beličarjenju vas vabimo, da preberete blog http://www.ribiskekarte.si/blog/namescanje-vab-pri-belicarjenju/

Obstaja kar nekaj zanimivih beličarskih revirjev. Po naši oceni so trenutno najzanimivejši revirji za ribolov belic tile:

O ribolovu belic bi lahko napisali celo knjigo. Namesto pisarjenja pa vas vabimo, da nam morebitna vprašanja namenite v komentar spodaj. Veselimo se vsakega vašega odziva! Dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

Pri pisanju bloga smo uporabili naslednje vire:

  • http://www.pishtech.com/forum3x/viewtopic.php?f=1&t=5481
  • https://clipartfox.com/categories/view/e2d1d1c0bf9e3e5c3872730bb2b4793101b60285/chub.html

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Odličen čas za ribolov belic

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja