Napotki priporočljivi pri lovu s prijatelji

Muhariti s prijatelji je eden najbolj prijetnih in koristnih delov tega lepega športa. Izmenjava izkušenj ter podatkov o muharjenju, novostih iz sveta uspešnih muh ter tehnikah ribolova, ki jih uporabljajo pri tem, kar vas bodo bogatilo iz druženja v druženje. Pa vendar pozor, posebno tu je potrebno, da se držite, ne določenih, ampak dogovorjenih pravil med prijatelji. Naj se vam ne zgodi, da se kateremu od njih zamerite. Če citiram Normana Mac Leana, avtorja knjige River Run’s Trough It, ki je zapisal: »Pri nas nismo nikoli čisto ločili religije in muharjenja!« Ta stavek si zapomnite, ker nekateri muharji stvar dojemajo tudi tako resno. Pravila med prijatelji so lahko veliko milejša ali pa popolnoma drugačna od tistih, ki se jih morate držati, ko lovite z muharji, ki jih ne poznate!

Ko lovite na velikih rekah se lahko v razdalji 20 metrov prav prijetno zabavajo trije, štirje muharski prijatelji, ne da bi pri tem motili drug drugega. Pri tem lahko naredite tudi manjše tekmovanje. Kdo bo prej ujel ribo, kdo bo ujel največjo, najlepšo ipd. Znana je muharska igrica med prijatelji pri kateri se določi riba v vodotoku in vsak od udeležencev ima pet metov, da to ribo ujame, če jo ne, poskusi naslednji; če pa to ribo ujame prvi ima pri naslednji ribi drugi po vrsti (žrebamo vrstni red) prvih pet metov in tako naprej. Seveda, tu padajo stave z obilico smeha in zabave.

Lovljenje rib v manjših vodotokih s prijatelji, ko lahko samo eden lovi učinkovito, zahteva drugačen pristop. V takšnem primeru lahko lovite na dva načina. Prvemu bi lahko rekli preskakovanje. Vsak od vas je v tem primeru enkrat prvi na obetavnem terenu. S tem si lahko vzamete čas za pristop k lovu na tem odseku. Naslednji prijatelj-muhar, ki ga dohitite, si zato vzame naslednji obetavni del vode, s tem da tistega, ki lovi zaobide v širokem loku. Za ta način muharjenja se morajo udeleženci časovno uskladiti, da porabijo isti čas v določenem delu vode in jih kolega na naslednjem prostoru ne čaka. Neumno bi bilo, da bi oba muharja, ki sta enako podkovana v znanju muharjenja, lovila drug za drugim v istem delu vode; saj bo že prvi polovil tisto, kar bi tudi drugi, tako da je bolje, da vsak od njiju lovi na naslednjem, še ne prelovljenem delu.

Drugi način muharjenja na manjših vodotokih s prijatelji je ta, da se dogovorite in eden lovi na levem, drugi pa na desnem bregu, tako da sta v stalnem stiku, obenem pa ne ovirata drug drugega med muharjenjem.

Na še manjših potokih pa je bolje, da eden od muharjev išče in opazuje primerno mesto za ribolov ter ribe, medtem ko drugi lovi, in obratno. Tu prihaja velikokrat do zabavnih situacij, posebno, ko opazujete partnerja med muharjenjem in lovljenjem vej po brežini.

Če lovita na takšni vodi muharja z različnim znanjem muharjenja, potem je vsekakor prav, da boljši odstopi slabšemu več boljših mest kot dober prijatelj, da ne bo muharjenje za slabšega ostalo samo še ena slaba izkušnja na vodi. Tako se morate obnašati posebno, če ste ga povabili kot gosta v svoj ribiški revir.

Ko lovite z muharjem, ki vam je po znanju enakovreden se dogovorite za pravilo, kot npr.: ko ujameš ribo, lovi naprej partner, isto velja, ko zapravite prijem ribe. Če stvar jemljete z zabavne plati, bo to prav zanimivo muharjenje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja