Nameščanje vab pri beličarjenju

Pri beličarjenju, to je ribolovu belic, največkrat uporabljamo plovec, včasih pa lovimo z uporabo obtežilnika (pri dnu) ali brez njega. Za vabe najpogosteje uporabljamo kruh, koruzo, deževnike, črve, bojlije in različne plodove (sadje). Na trnek jih večinoma nameščamo na en način in to tako, da se ne vidi kovine, obstaja pa še kopica drugih uporabnih možnosti. Zanimive so, poglejte jih!

Se spominjate, kako smo kot otroci iskali deževnike in jih natikali na trnek? Ali pa kruh, kako smo z njim oblikovali velike kepe po načelu »velika vaba, velika riba«? Uporabnih načinov nameščanja vab pri beličarjenju je mnogo in splača se, da poznamo vsaj nekaj dodatnih. Nekaj zanimivih smo pripravili v nadaljevanju.

kruh1Kruh
Kruh je ena najpogosteje uporabljenih vab za ribolov manjših belic. Najpogosteje ga ribiči na trnek nameščajo tako, da iz sredice navadnega belega kruha odtrgajo košček in ga povaljanega nataknejo na konico trnka. Izkušeni ribiči vedo, da to ni najbolje, saj vaba ni videti naravna. Predlagajo, da ga na trnek nameščajo tako, da je videti puhasto, ali pa uporabijo tudi skorjico, jo zapognejo in prebodejo s trnkom. To lahko premažejo s topljivim sirom in tako okrepijo aromo.

koruza2Koruza
Krapi jo obožujejo, ribiči pa tudi, seveda kot vabe. Najpogosteje jo na trnek namestijo tako, da z njim prebodejo nekaj zrn in z njimi »oblečejo« kovino. Obstaja še veliko zanimivih načinov (nekaj vam jih predstavljamo na spodnji shemi). Izkušeni ribiči predlagajo, da koruzo namestimo v obliki t.i. laska, podobno kot pri bojlijih. Vaba ni nameščena neposredno na trnku, ampak na kratki močni vrvici (lasek), ki visi od ušesca trnka. Na lasku je lahko poleg zrn navadne koruze tudi zrno ali dve umetne koruze (uporabimo lahko tudi pluto). Učinek je, da vaba s trnkom malo lebdi nad dnom.

koruza1

dezevniki1Deževniki
Deževnike navadno namestimo na trnek tako, da prekrijejo kovino. Uporabljamo jih za ribolov s plovcem ali za talni ribolov (da je vaba na tleh). Prekaljeni ribiči, ki lovijo z deževniki, pogosto uporabijo zanimiv trik. Pri tem sta jim v pomoč injekcija in igla. Deževnik napolnijo z zrakom, da v vodi malo lebdi. To naj bi še dodatno pripomoglo k prijemom tudi najbolj izbirčnih rib.

crvi1Črvi
Kostni črvi so ponekod prepovedani! Tam, kjer z njimi lahko lovimo, jih na trnek nameščamo kot zrna koruze. Pravzaprav se odlično obnesejo v njeni družbi. Nameščanje je enostavno, uspeh pa prav lep. Svetujemo vam, da poskusite s kostimi črvi tudi pri talnem ribolovu in ribolovu v mrzlih dneh. Če uporabljate krmilnik, ga napolnite z mešanico krmila in kostnih črvov. Ti bodo lezli po dnu in ustvarili »živo krmišče«.

bojli1Bojliji
O bojlijih, kroglicah iz testu podobne mešanice, ki tudi pri nas niso več novost, je bilo napisanega že ogromno. Ribiči lovijo z bojliji različnih velikosti in različnih arom. Priporočamo, da se pred uporabo posvetujete s prodajalcem, še prej pa preverite obvezno ribiško opremo (primerna palica, kolesce, stojalo, piskač, …), zlasti pa naveze! Za različne revirje (in ribe) boste namreč uporabljali različne naveze.

cesnjaSadje
Med ribiči so priljubljene češnje, ki jih obožujejo predvsem kleni. Na trnek nataknemo češnjo tako, da s konico trnka zabodemo v meso češnje (ploda) in z njo potujemo okoli koščice ploda. Trnek mora varno tičati v mesu ploda. Nekateri ribiči pravijo, da mora iz njega moleti konica trnka, da bo zasek uspešen. Priporočamo vam, da poskusite tudi z drugimi vrstami sadja. Zelo se obnesejo drnulje, ki so pri ribah očitno priljubljene, na trnku pa so obstojnejše kot češnje.

Uporabljate kak poseben način za nameščanje vabe pri beličarjenju? Sporočite nam v komentar spodaj.

Dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

One thought on “Nameščanje vab pri beličarjenju

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja