Kaj pa uporabljate vi?

Počasi prihaja obdobje toplega vremena, cvetoči mesec maj, začetek ribolova lipanov in muharjenje s suho muho. To poteka na gladini, zato želimo, da muha ohrani plovnost čim dlje časa. Da bi bilo tako, si pomagamo z različnimi sredstvi, ki posušijo muho ali pa jo premažemo s snovjo, ki odbija vodo. Nekaj idej vam ponujamo v nadaljevanju.

Surova goba "amadou".
Surova goba “amadou”.

Račja ali gosja mast
Naravna mast bo verjetno ribičem le redko dostopna. Prednost bodo imeli tisti, ki poznajo lovce ali mesarje. Mast je zelo uporabna toda žal nestabilna, saj gre za naravno snov. Če jo lahko dobite, ji vsekakor dajte možnost, da se izkaže v praksi. Je zelo vodo odbojna!

Izdelek iz gobe "amadou". Primeren je za hitro sušenje suhih muh.
Izdelek iz gobe “amadou”. Primeren je za hitro sušenje suhih muh.

Amadou
Gre za zajedavsko gobo (Fomes fomentarius ali Ungulina fomentaria), ki raste na hrastu, bukvi, limonovcu in podobnih drevesih. V kolikor je pripravljena na pravilen način, zelo dobro vpija vodo, zato so jo uporabljali kot sredstvo za sušenje umetnih muh, zlasti tistih, ki so zvezane iz perja CDC. Priporočal jo je že G.E.M. Skues, ko je leta 1935 izdal svojo slavno knjigo The Way of a Trout with a Fly. Danes ga uporablja le še redkokateri ribič, saj ga izpodrivajo sredstva iz umetnih snovi.

Silikonska mast. Premer vsebnika je 4 cm.
Silikonska mast. Premer vsebnika je 4 cm.

Silikonska mast
Načelo njenega delovanja je preprosto. Prste moramo pomočiti v manjšo posodico, kjer hranimo mast, z njo namazati umetno muho, jo spihati in mastna muha bo odbijala vodo ter tako lažje plavala na gladini. Težavno je, ker imamo prste popackane od masti, pa tudi samo sredstvo je precej gosto in lahko razobliči videz umetne muhe.

Navadni gel za muhe
Oblikovali so ga na osnovi silikona. Z njim namažete muho (mike, telo, rep), jo zelo nežno pregnetete s prsti in spihate. Muha je prepojena s snovjo, ki odlično odbija vodo. Gel pogojno deluje tudi za muhe, ki so zvezane iz perja CDC.

Odlična sredstva za izboljšanje plovnosti suhih muh ponuja trgovina Šport Danilo iz Kranja.

Pršilo za muhe
Podjetni lastniki ribiških blagovnih znamk so poleg navadnega gela ribičem ponudili tudi pršila. Cilj je isti, snov pa prav tako izdelana na osnovi silikona. Pršila so enostavnejša za uporabo, vendar potratna, zlasti v vetru. Trditev, da nam prihrani težavo mastnih prstov, ne drži.

Gel za muhe CDC.
Gel za muhe CDC.

Gel za muhe CDC
Deluje podobno kot navadni gel za muhe, vendar ne sprijema nežnih delcev iz peres CDC. Uporabimo ga tako, da odpremo plastični vsebnik, se z umetno muho dotikamo njegovega zgornjega dela, da se gel prenese na muho, in spihamo. Gel zelo dobro deluje tudi na umetnih muhah, ki so zvezane iz petelinjih peres.

Prah za sušenje.
Prah za sušenje. Povečajte fotografijo in opazili boste, da so kristali rožnati, kar pomeni, da prah ni več uporaben.

Prah za sušenje
V plastičnem vsebniku so posebna zrna, ki močno vpijajo vodo. Ko je umetna muha prepojena z vodo, jo z nekaj centimetri trnice vred zapremo v vsebnik, dobro pretresemo in muha bo suha. Pred nakupom obvezno preverite, ali je prah še uporaben. Nekateri proizvajalci mu dodajo posebne kristale, ki morajo biti modri. Če prah ni več uporaben, postanejo rožnati. Takrat prah oziroma zrna ribiču ne bodo več v veselje.

Kaj pa uporabljate vi, da bi izboljšali plovnost umetnih muh? Sporočite nam v komentar spodaj.

Dober prijem vam želi ekipa RibiskeKarte.si!

Uporabili smo naslednja vira:

  • sharkdesigns.co.uk
  • www.orvis.com

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja