Okusna in osvežilna paradižnikova solata

Zorenje paradižnika se počasi, a vztrajno približuje vrhuncu. Iz tega rajskega sadeža lahko ustvarimo marsikatero kulinarično mojstrovino, a v vročih poletnih večerih morda najbolj prija slastna in osvežila paradižnikova solata.

Paradižnik je pravzaprav predstavnik sadja, čeprav ga zaradi sladko-kislega okusa z močno umami komponento laično uvrščamo med zelenjavo. Iz njega pripravljamo omake, paste za golaž, juhe in polnjeno papriko, ga sušimo in dodajamo na pice in omake … in še in še. Tokrat vam predstavljamo enostaven recept za slastno poletno solato.

Poznamo številne sorte paradižnikov, ki se med seboj razlikujejo v paleti okusov in posledično jedi, kjer se najbolje počutijo. Pri nas so najpogostejši okrogli paradižniki, velika volovska srca in pelati. Sledijo jim češnjevi in datljevi paradižniki ter njihove sladke rumene in aromatične črne variante. Priljubljeni so francoski paradižniki, ki imajo izredno močan umami okus, in sočne “ruske” variante iz širše okolice Krimskega polotoka.

Za slastno paradižnikovo solato predlagamo, da pripravite mešanico čim več različnih sort paradižnika. Narežete ga na različne oblike in velikosti kosov, da bo uživanje popolno, pestro in zabavno.

Sestavine

Brez dodatkov tudi pri paradižnikovi solati ne bo šlo. Zanjo pripravimo mocarelo (brez težav jo nadomestimo z nekoliko bolj slanim mladim kravjim ali kozjim sirom), kakovosten balzamični kis, mleti mešani poper, grobo morsko sol (morda celo solni cvet), sok limone, nasekljan svež peteršilj ali koriander in oljčno olje. Ne smemo pa pozabiti tudi na šalotko in tri stroke česna.

Priprava

Paradižnik, ki smo ga prej pustili na sobni temperaturi, da razvije kar najboljši okus, narežemo na različno velike kose. Denemo ga v veliko posodo, ga posolimo, popramo in dodamo čebulo in česen, ki pa ju ne režemo, temveč naribamo, da ustvarimo pire. Premešamo. Dodamo balzamični kis, oljčno olje, sok limone in znova premešamo. Na koncu dodamo koščke sira (ne mešamo več) in vse skupaj posujemo z nasekljanim paradižnikom ali koriandrom. Solato lahko začinimo tudi s svežo baziliko.

Takšna paradižnikova solata ne potrebuje spremljevalne hrane. Morda se zraven še najbolj prileže sveže pečeni beli kruh in kozarec bezgovega soka. Dober tek!

Foto: Unsplash

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja