Največji ulovljeni sulci v Sloveniji in njeni soseščini

Po drugi svetovni vojni je postal sulčelov, vsaj pri nas, bistveno dostopnejši, zato se ga je lotevalo večje število ribičev, ki so beležili tudi lepe uspehe. Pobrskali smo po nekateri dostopni literaturi in preverili, kateri so največji ulovljeni sulci iz Slovenije in njene soseščine.

Navajamo podatke o sulcih, do katerih smo lahko prišli preko nam dostopne literature. Žal smo katerega od trofejnih sulcev verjetno tudi izpustili; če veste zanj, nam prosim sporočite, da ga uvrstimo na spodnji seznam.

V zvezi z definicijo kapitalnega sulca smo na spletu našli osnutek pravilnika o trofejnih ulovih Ribiške zveze Slovenije. Ta predlaga, da naj bi bil sulec trofejen že, če meri v dolžino 85 cm. Žal ne vemo, na kakšni osnovi so izdelali ta osnutek pravilnika. 85 cm dolg sulec je vsekakor vreden spoštovanja, a menimo, da ga še ne moremo šteti med trofejne sulce. Če menite drugače, nam to sporočite v komentar spodaj (pod sestavkom) 🙂

Glede na ulove, ki jih natančneje spremljamo zadnjih 10 let, menimo, da naj bi bila definicija trofejnega sulca odvisna od revirja, kjer je bil ta ulovljen. Vsekakor pa smo mnenja, da je v srednje velikih in velikih vodotokih na splošno trofejni sulec tisti, ki je:

  1. ulovljen v času dovoljenega sulčelova (v sezoni), z veljavno dovolilnico,
  2. in ki meri v dolžino vsaj 1 meter, kar je v marsikaterem revirju predpisana lovna mera za njegov uplen.

Seznam trofej smo pripravili po revirjih, poskušali pa smo slediti tudi kronološkemu zaporedju ulovov.

Sava

Leta 1930 je v Savi pri Renkah dr. Avgust Munda ujel sulca, ki je v dolžino meril vsaj 130 cm (naša ocena na podlagi fotografije).

Dopis g. Jurija Ribiča (oktober 2021): pred dobrim desetletjem je enega največjih sulcev pri nas ujel ribič Edo J., in sicer v revirju RD Medvode. Riba naj bi imela po pripovedovanju očividcev več kot 130 cm.

V zadnjih 15 letih velja za enega največjih sulcev, ulovljenih v Savi, 128 cm dolg velikan iz revirja RD Kranj (na fotografiji zgoraj). Sulec je tehtal 24,8 kg, ribič Branko K. pa ga je ujel s silikonsko ribo januarja 2008 v revirju Sava 6.

O številnih sulcih nad 120 cm dolžine poročajo iz revirjev RD Bled, RD Radovljica, RD Medvode in RD Straža Sava.

Sava “daje” trofejne sulce še danes. Praktično ne mine mesec sulčarske sezone, ko ne bi iz katerega od njenih revirjev od Bohinjske Bistrice pa do Litije poročali o ulovu vsaj 110 cm dolgega lepotca. Leta 2020 naj bi na Savi Bohinjki v revirju Zavoda za ribištvo ribič ujel sulca, dolgega 127 cm; isto ribo naj bi pred tem ujel turist – sulčar iz Češke, po katerem je riba v šali dobila ime (Vaclav). Iz leta 2016 je znan 123 cm dolg sulec iz revirja RD Tržič. Sulec, ki ga je ujel ribič Tomo S., je tehtal 18,5 kg.

Krka

V revirju RD Novo mesto je leta 1984 Avstrijec Kurt M. ujel sulca, dolgega 132 cm in težkega 19,5 kg.

Dopis g. Forščka (februar 2023): kakšnih 25 let nazaj je ribič Sandi B. iz RD Novo mesto v Krki pri Otočcu 19. novembra ujel sulca, dolgega 127 cm in težkega 21,60 kg. Ujel ga je na žlico.

Savinja

Iz januarja 1987 je znan ulov 126 cm dolgega sulca iz revirja RD Mozirje, ki ga je ujel ribič Franc B. Ulovljeni sulec je tehtal 21,5 kg, obseg trebušnega dela pa je meril 73 cm.

Ljubljanica

Iz leta 1960 poročajo, da je tajnik RD Vevče Leopold G. v Ljubljanici v revirju iste RD ujel 133 cm dolgega in 20 kg težkega sulca. Iz revirja RD Barje je znan 124 cm dolg sulec, ki ga je leta 1976 ujel Franc M. Iz revirja RD Vrhnika je znan 122 cm dolg in 18 kg težak sulec iz revirja Mala Ljubljanica. Ribič naj bi ga tam ujel leta 2003 (ustni podatek). O še daljem sulcu (128 cm) poročajo iz Ljubljanice nad mostom za vas Verd, vendar nam natančnih podatkov o ulovu žal ni uspelo pridobiti.

Mura

V Muri, kjer zadnja leta ribiči poročajo o vse pogostejših ulovih lepih sulcev, je leta 2019 ribič Andrej K. ujel sulca, dolgega 114 cm in težkega 15 kg.

Ulovi sulcev v manjših rekah

Iz Kamniške Bistrice je znan sulec, dolg 115 cm, ki ga je ribič Samo J. ujel leta 2015. V Dreti je ribič Žiga P. leta 2019 ujel sulca, dolgega 108 cm in težkega 13 kg. Iz Gradaščice in Malega grabna poročajo o sulcih dolžine do 105 cm, prav tako iz Mirne.

Trofejni sulci iz naše soseščine

Leta 1972 je srečni ribič v Dravi na avstrijskem Koroškem ujel sulca, dolgega 128 cm in težkega 24 kg.

O več kot 130 cm dolgem in 30 kg težkem sulcu poročajo iz leta 1975, ki ga je ribič ujel v Dravi blizu Spittala. Ni minilo dolgo, ko je januarja 1976 v Dravi nekaj kilometrov nad Beljakom ribič Ludvig E. ujel sulca, dolgega 132 cm in težkega 32 kg. Nekaj let kasneje, decembra 1979, je ribič Martin E. v Dravi blizu Spittala ujel sulca, težkega 32,1 kg, kar naj bi bil takratni svetovni rekord. Ulovljeni sulec je imel največji obseg 85 cm.

Iz leta 1981 je znan 125 cm dolg in 24,5 kg težak sulec iz bavarske reke Inn. Kot navajajo avtorji prispevka, naj bi bavarski rekord ulovljenega sulca takrat zgrešil za zgolj 0,5 kg.

O lepih ulovih sulcev redno poročajo iz nemškega Isarja in njegovega pritoka Ammer. Pred nekaj leti je avstrijski ribič v reki Gail (slov. Zilja) ujel sulca, dolgega vsaj 130 cm (ustni podatek).

O dejanskem svetovnem rekordu so kasneje poročali iz Bosne. 25-letni ribič Sadik A. je leta 1984 v reki Drini (bosanski del) ujel kar 155 cm dolgega in 35,5 kg težkega sulca.

Vsem, ki vas zanima sulčelov ali ulovi sulcev po drugi svetovni vojni, predlagamo branje knjige Sulec in sulčelov v Sloveniji od osvoboditve do osamostojitve avtorja Staneta Omerzuja. V knjigi je avtor kronološko predstavil sulčelov pri nas, kot so ga dokumentirali v glasilu Ribič. Več o knjigi lahko prebereš tukaj (čisto na dnu strani).

Foto: arhiv RibiskeKarte.si

Uredništvo

Ribiskekarte.si je prvi in edini spletni servis za nakup ribiških dovolilnic v Sloveniji!

5 thoughts on “Največji ulovljeni sulci v Sloveniji in njeni soseščini

  • pri 14:45
    Permalink

    Pozdravljeni, revirju Sava bom “dopisal” sulca, ki ga je nekaj let nazaj ujel v naši RD Medvode član Edo Januš. Kako velik je dejansko sicer bil, ne vem, krožilo je veliko cm in kg, seveda vsak dan po ulovu več . Morda sedaj dobimo prave podatke. Vsi so zatrjevali da več kot 130cm. Pa saj lahko njegovo dolžino in težo vsak preceni, namreč slika uplenitelja s sulcem, je takrat krasila naslovnico Ribiča.

    lep pozdrav uredništvu Jurij Ribič

    Odgovori
    • pri 16:00
      Permalink

      Pozdravljeni, hvala za info 🙂 Morda veste, kdaj je ribič ujel tega velikega sulca? Hvala in dober prijem!

      Odgovori
    • pri 17:32
      Permalink

      to je bil sulec ki je tako ali tako že vpisan v samem članku. Jaz sem ga videl vendar tehtali in merili ga nismo in mislim da je bil tam nekje težak in dolg. Toda Edi …..
      Vseeno izredno dober ribič.

      Odgovori
  • pri 14:27
    Permalink

    Kakšnih 25 let nazaj,je Sandi Bajer iz RD Novo mesto v Krki na Otočcu 19. Novembra ujel sulca 127 cm in težkega 21, 60 kg na žlico slika je v Dolenjskem listu, mislim da je bila tudi v Ribiču.

    Odgovori

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja